De ce sa faci scoala de drift cu Sorin Ene?

Cred ca este o intrebare pe care si-o pun in primul rand fanii driftului, cel putin eu mi-am pus-o. La diferite etape de drift din tara noastra, am avut ocazia sa stau in dreapta lui Sorin Ene sau HAI-u asa cum il stiu majoritatea, de fapt cred ca porecla lui a devenit un brand, practic am intalnit lume care nici nu ii cunostea numele 🙂 La niciunul dintre aceste evenimente nu mi s-a parut atat de greu sa faci drift si mi se parea destul de natural procedeul. Practic trebuia sa tragi frana de mana astfel incat spatele sa plece usor (sa initiezi) si dupa aia sa mentii un derapaj controlat. Evident ca daca faci asta de vreo 7 ani de zile o sa iti iasa perfect si o sa dai impresia si celui care sta in dreapta ca e o joaca de copii, asa cum mi s-a intamplat si mie cu Sorin.

DSC05483

In 2011 aparea prima scoala de drift din Romania deschisa de Sorin Ene si de atunci pana in prezent Sorin imi tot spunea sa vin la scoala sa vad cum e. Va spun sincer ca nu vedeam rostul. Nu ma pregateam de vreun campionat de drift, de tinut intr-un mic derapaj controlat masinile cu tractiune spate ma descurcam si in nici un caz nu aveam de gand sa ma apuc de drift pe strada. Intr-un final a reusit sa ma convinga, adica mai mult m-a luat pe sus pentru ca m-a sunat saptamana trecuta si mi-a zis vezi ca duminica mergem sa vezi cum e la scoala. La Raliul Brasovului nu ajunsesem pentru a ma reintalni cu prietenii de la raliuri si am zis ca macar asa o sa imi inec amarul.

 

La ora 9.00 duminica, 23 martie, ma intalneam cu Sorin si impreuna cu echipa lui tehnica si platforma cu masina de scoala, plecam spre locul de joaca. Spre surprinderea mea acolo m-am intalnit cu Mugur Filipescu, pilot in Campionatul National de Viteza in Coasta unde a terminat sezonul 2013 pe locul 5 in cadrul grupei N, cu un Mitsubishi Lancer Evo 9. Am ramas surprins pentru ca nu prea vezi piloti din raliu sau viteza in coasta luand cursuri de drift, insa asa cum mi-a spus si el este bine sa inveti cat mai multe tehnici de pilotaj si daca ajungi sa pilotezi ca Titi Aur, adica sa imbini perfect spectacolul cu performanta, publicul te va iubi.

DSC05462

Dupa o scurta prezentare teoretica in care Sorin ne-a spus cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont am urcat la volanul unui BMW E36 cu un motor de 2.5 litri si am inceput modulele. Programul conceput de Sorin este structurat pe cinci module si ordinea este bine conceputa ele imbinandu-se perfect pe parcurs ce le efectuezi. Pot sa va spun ca odata suit la volanul masinii lucruruile au devenit destul de complicate si deja incepusem sa imi pun intrebari de ce nu mai e atat de usor precum mi se parea cand stateam in dreapta. Si Mugur s-a chinuit un pic pentru ca fiind obisnuit cu pilotajul curat de la Viteza in Coasta, tendinta lui era sa puna masina cat mai repede pe trasa. Am invatat cum sa facem cerculete in jurul unui con la o distanta si la o turatie constanta, am inteles cum trebuie executat corect schimbul de mase si cum sa mentii un derapaj controlat prelungit si multe alte lucruri interesante si distractive. 

DSC05475

La finalul zilei aveam sa plecam spre casa istoviti insa cu mai multe cunostinte despre comportamentul masinii si, ce este cel mai important cred eu, cu un mare zambet pe buze. De fapt asta ofera Sorin in cadrul acestei scoli, o experienta in primul rand distractiva care se desfasoara intr-un cadru organizat si sub o deplina siguranta, dar si primul pas pentru cei care vor sa practice driftul la nivel de performanta.  Nici macar nu trebuie sa fii un mare fan al driftului, cred ca doar trebuie sa iti placa masinile. Iar pentru parintii care vor sa isi lase copii sub 18 ani la volanul unui automobil, scoala de drift a lui Sorin Ene este un loc potrivit si nu se stie niciodata cum isi vor decoperi talentul. Exact asa s-a intamplat in cazul lui Alin Gradinaru, un pusti de 14 ani, care acum este prezent alaturi de Sorin aproape la fiecare eveniment demonstrativ.

DSC05481

Pe Sorin Ene si elevul sau, Alin Gradinaru, ii veti putea vedea in scurte demonstratii din cadrul Salonului Auto Moto, care va avea loc in Piata Constitutiei din Bucuresti in perioada 2-6 aprilie 2014.         

2 thoughts on “De ce sa faci scoala de drift cu Sorin Ene?”

  1. Edi, ai redat totul ca un adevarat (din nefericire sunt tot mai putini ca tine) jurnalist. astep
    t sa ne vedem in campionat, sper sa te dau in dreapta pe urcarile de antrenament. Mugur

  2. mersi Mugur, exact asta am si incercat sa ofer si celor care citesc o viziune asupra a ce se intampla acolo, si unde se petrec lucruri frumoase cu oameni de calitate e bine sa le povestesti si altora… ne vedem la Poiana cel mai probabil 🙂 bafta in noul sezon

Comments are closed.