Formula Drift – Runda Finala

Am ajuns si la finalul acestui sezon in Formula Drift competitia care a cunoscut cea mai mare dezvoltare dintre toate competitiile de drift in ultimii doi ani.

Runda cu numarul 7 din acest campionat desfasurat in Statele Unite va fi si runda finala in care se va decide campionul din 2010. Ovalul Toyota Speedway de la Irwindale, California este considerat de majoritatea, locul unde a luat nastere driftul in America, de aceea toti il denumesc “House of Drift”. Acest circuit este pista de casa pentru majoritatea pilotilor participanti in acest campionat, astfel ca sambata se anunta o batalie mare pentru titlu.   

Peste 46 de piloti vor fi prezenti la start reprezentand 11 tari, peste 100 de masini prezente la expo-show, iar spectatorii vor umple pana la refuz tribunele in acest moment biletele fiind deja epuizate.

Fiind un campionat care s-a dezvoltat foarte mult si rapid in special aparitiei sponsorilor puternici, parerile pro si contra nu au ezitat sa apara, unii considerand ca Formula Drift s-a departat prea mult de la origini. Cativa din cei care au fost prezenti de la inceput in drift spun ca invazia de motoare V8 este “cancerul care ucide acest sport”. Daca ne uitam la top 10 majoritatea pilotilor au sub capota motoare V8, exceptie facand Ryan Tuerk Pontiac Solstice, Tanner Foust cu Scion-ul TC (motor de 6 cilindri NASCAR) si Rhys Millen pe Hyundai Genesis Coupe (motor de 4 cilindri).

Deja este dificil sa faci fata la acest nivel pro, pentru ca bugetul unei echipe bune este foarte mare, iar pentru unele dintre ele aproape nelimitat, astfel ca un rookie cu greu va avea o sansa in campionat daca nu este sustinut de un sponsor puternic. Falken Tire este cel mai implicat sponsor in aceasta competitie, care are 4 masini oficiale la start prezente in top 10 si alte cateva pe care le sustine, urmeaza BFGoodrich si Maxxis cu cate doua masini, Hankook si Toyo cate o masina. Companiile de bauturi energizante Monster, Red Bull, Rockstar, NOS au si ele cate o masina care ii reprezinta. Insa cu toate acestea, odata cu cresterea din FD s-a dezvoltat si XDC un campionat unde cei cu bugete reduse si incepatorii pot alerga avand totodata sansa sa promoveze si sa obtina licenta pentru Formula Drift, exemplul cel mai bun fiind Joon Maeng care in acest an si-a gasit un loc in echipa Berngholtz Racing unde beneficiaza de o Mazda RX-8. 

Concluzia este clara motorsport fara bani si sponsori puternici nu se poate, asa cum putem vedea in WRC, F1 sau NASCAR unde se investesc sume enorme, iar daca se indreapta sau nu intr-o directie buna Formula Drift, asta vom vedea in viitor, pana una alta aceasta competitie ofera un spectacol apreciat de fanii de pe intreg mapamondul si duelurile dintre participanti sunt foarte disputate si la un nivel foarte ridicat. 

Ca noutate in transmisii tv cei din Formula Drift impreuna cu cei de la DirecTv pregatesc transmisia competitiei live in 3D.

Clasamentul general se prezinta astfel inainte de runda finala

1. Vaughn Gittin jr. 540 pct

2. Daijiro Yoshihara 482 pct

3. Tanner Foust 464.5 pct

4. Ryan Tuerck 455 pct

5. Darren McNamara 396.5 pct

6. Chris Forsberg 375 pct

7. Rhys Millen 353 pct

8. Tyler McQuarrie 341.5 pct

9. Samuel Hubinette 330 pct

10. Michihiro Takatori 295.5 pct

Pana sambata va lasam sa urmariti un filmulet de la runda a 6-a, care a avut loc in perioada 10-11 septembrie.

[vimeo 15138168]