Avancronica Marelui Premiu al Italiei: Monza 4 – 7 septembrie 2014

Circuitul Monza are o forta de apasare laterala semnificativa, multumita faimoaselor sale viraje rapide precum Parabolica si de asemenea forte longitudinale in privinta tractiunii si franarii, datorita liniilor drepte lungi, urmate de sicane. Din acest motiv, vor fi folosite doua dintre cele mai dure compozitii de pneuri: pneurile hard si pneurile de compozitie medie.

 

De asemenea, deoarece fortele puternice solicita pneurile in intregime, actuala structura se confrunta cu solicitari extreme datorita vibratoarelor inalte, celebre pentru circuitul italian. Pilotii utilizeaza aceste vibratoare in mod extensiv pentru a gasi cea mai rapida trasa prin viraje, iar pneul joaca un rol cheie in absorbtia impactului ca parte integranta a suspensiei.

 Starting-Grid-of-Italian-Grand-Prix-2013

Anul acesta, nivelul fortei aerodinamice a fost redus prin regulament, ceea ce inseamna ca in timp ce viteza pe viraje este mai mica, masinile vor atinge cele mai mari viteze din intreg sezonul, in jurul a 360 km/h.

 

Paul Hembery, directorul Pirelli motorsport: Cursa de casa este intotdeauna o sursa de imensa bucurie si mandrie pentru noi, in special pentru ca multi dintre angajatii nostri care in mod normal nu calatoresc la curse vin sa vada pneurile noastre in actiune pentru singura data in intreg sezonul. Cursa noastra de casa se intampla sa fie una dintre cele mai solicitante curse din intreg sezonul pentru pneuri, datorita configuratiei circuitului: Monza este cunoscut drept „Templul Vitezei”. Iar cel mai rapid circuit este in general si  cel mai solicitant pentru pneuri din cauza incalzirii generate de toate acele forte. Masinile ruleaza cu o forta de apasare aerodinamica redusa pentru a-si maximiza viteza pe liniile drepte. Acest lucru are un efect direct asupra pneurilor, o forta de apasare aerodinamica scazuta inseamna ca masinile au tendinta de a derapa mai mult si a rula cu un risc mai mare de a bloca rotile pe zonele de franare, care reprezinta elementul cheie la Monza. Aceste blocari pot duce la aparitia zonelor plate, desi prin designul structurii si compozitiei pneurilor noastre de acum, aparitia acestor zone este mult mai putin probabila, decat inainte”.

 

Jean Alesi: La Monza exista o singura regula: gaseste cel mai bun mod de a controla masina la viteze mari, ceea ce inseamna mai aproape de 400 km/h decat de 300 km/h. Pentru a obtine cele mai mari viteze pe liniile drepte este necesara o forta de apasare aerodinamica ultra scazuta. Astfel ca principala sarcina a pilotului este sa aiba grija de pneurile spate. Pentru a reusi acest lucru trebuie sa ai un set-up care sa ofere o buna tractiune la iesirea din sicane. Altfel vei avea o uzura excesiva a pneurilor spate si distante de franare mai lungi, care reprezinta un dezastru pentru timpii pe tur. Si asta nu este tot. La aceste viteze experimentezi pe viu fenomentul de „zbor”: simti ca masina este pe cale sa decoleze de pe pista. Este ceva ce nu poti trai decat la Monza, uneori chiar devine dificil sa mentii masina dreapta pe liniile drepte. Am iubit intodeauna Monza si am fost aproape sa castig in mai multe ocazii. Sa auzi fanii cum aclama din tribune este o experienta incredibil de emotionanta. Si asta era pe vremea motoarelor cu 12 cilindri, cu actualele motoare cu sase-cilindri turbo, mai silentioase, pilotii vor auzi fanii si mai tare…

 

Circuitul din punctul de vedere al pneurilor:

 

La fel ca si la Spa, energii enorme apasa asupra pneurilor la Monza. Pe liniile drepte vitezele maxime trec adesea de 360 km/h. Impreuna cu zonele de franare, unde pilotii coboara la 250 km/h intr-un timp foarte scurt, sunt generate forte longitudinale de 4,5G. Aceste conditii combinate cresc temperatura compozitiei pneului pana la 130 de grade, pe suprafata de contact.

 

Pneul de compozitie medie, este un pneu care lucreaza intr-un regim scazut, capabil sa atinga performanta optima chiar si intr-o gama ampla de temperaturi scazute. Pneul hard, prin contrast, este un pneu cu o compozitie care lucreaza intr-o gama inalta, pretabil la temperaturi foarte ridicate. Temperaturile ambientale sunt de obicei ridicate la Monza, dar a si plouat aici in trecut – inclusiv in 2013 inaintea startului.

 

Pilotii au la dispozitie o forta de apasare mai mica anul acesta, pentru a obtine viteze maxime pe liniile drepte: cheia unui timp bun pe tur. Aceasta inseamna ca pneurile trebuei sa ofere intreaga aderenta mecanica necesara pentru ca masina sa parcurga virajele.

 

Strategia castigatoare anul trecut a fost cu o singura oprire si a apartinut pilotului Red Bull, Sebastian Vettel care a pornit pe medii si a schimbat apoi pe hard in turul 23. Pilotul Ferrari, Fernando Alonso a avut o strategia similara incheind pe locul secund dupa ce pornise de pe 5.