Avancronica Marelui Premiu din Singapore 18-21 Septembrie 2014

Singapore este un circuit stradal, dar unul neobisnuit. Cursa se desfasoara in nocturna, ceea ce inseamna ca temperatura pistei evolueaza cumva diferit de cursul normal al unui weekend de cursa.

 _L4R5840_copy

Oricum, temperaturile ambientale sunt in general mari, iar impreuna cu natura acestui circuit inchis din inima orasului, fac ca acesta sa fie unul dintre cele mai solicitante din punct de vedere fizic din intreg sezonul pentru piloti. Tractiunea si franarea sunt elementele cheie ale circuitului stradal Marina Bay si exista de asemenea o suprafata destul de denivelata, ceea ce face ca obtinerea unei tractiuni consistente sa fie o sarcina dificila.

 

De asemenea, exista elemente stradale ce includ benzi vopsite in alb si capace de canal care pot trimite pilotii in decor si pot genera un stres suplimentar pentru pneuri. Singapore are mai multe viraje decat oricare alt circuit din calendarul Formula 1, solicitand astfel si mai mult pneurile.

 

Paul Hembery, directorul Pirelli Motorsport: „Este intotdeauna o mare placere pentru noi sa venim la Singapore, care s-a dovedit a fi una dintre cele mai spectaculoase curse ale anului. Concurand la lumina artificiala intr-un oras atat de vibrant cursa ofera o atmosfera uimitoare ce subliniaza tot ceea ce este mai bun la Formula 1. Natura unica a cursei nocturne are bineinteles un impact important asupra pneurilor, iar noi am selectat cele mai soft compozitii din gama pentru timpul scurt de incalzire si nivelul ridicat de aderenta mecanica oferit: caracteristici vitale pe un circuit stradal. Aceasta reprezinta o alegere cu un nivel mai soft decat anul trecut, cand am nominalizat pneurile medii si supersoft, astfel ca ne asteptam la strategii de pneuri interesante, echipele avand la dispozitie tot avantajul performantelor oferite. In mod traditional, exista o mare probabilitate de aparitie a safety carului, astfel ca orice strategie trebuie sa fie flexibila pentru a faca fata unor astfel de incidente. Cum campionatul se apropie de sfarsit, toate semnele arata ca trebuie sa ne asteptam la o cursa plina de suspans.

 

Jean Alesi: „Nu am concurat niciodata la Singapore, dar impresia mea este ca e foarte similar cu Monaco, cu capacitatea sa de a transforma o greșeală cât de mica intr-un dezastru absolut, avand in vedere ce spatii de siguranta mici sunt acolo. Aici mai trebuie sa adaugam temperaturile ambientale si umiditatea ridicata, plus faptul ca se alearga pe noapte pentru a se conforma cu audienta europeana. Astfel ca putem sa ne dam seama cat de epuizanta fizic este aceasta cursa pentru piloti. Din punct de vedere tehnic, cel mai important aspect este de a avea masina setata pentru cea mai buna tractiune posibil. In consecinta este important sa se aiba grija de penurile spate, altfel poti pierde mult timp la iesirea din viraje (care la Singapore sunt toate viraje lente). Iar asta iti poate compromite cursa daca nu esti atent.

 

Circuitul din punctul de vedere al pneurilor:

 

Singapore inseamna tractiune si franare. In particular, pneurile spate lucreaza cel mai mult la iesirea din toate virajele lente. Pneul stanga spate este stresat suplimentar, avand de rezistat atat acceleratiilor laterale cat si logitudinale. Tractiunea este si mai mult compromisa de suprafata neregulata specifica unui drum normal ce formeaza pista.

 

Pneul supersoft este un un pneu care lucreaza intr-o gama joasa, fiind capabil sa atinga performanta optima chiar si pe o gama larga de temperaturi scazute. Pneul soft, prin contrast, are o compozitie care lucreaza intr-o gama inalta, fiind potrivit pentru temperaturi ridicate. Temperaturile ambientale sunt de obicei situate intre 30-35 de grade la Singapore. Aici nu a plouat inca la nicio cursa.

 

Singapore are o pista mai abraziva decat alte circuite stradale, dar asfaltului ii ia mai mult, decat in alte cazuri, de a se acoperi cu guma, astfel ca evolutia sa e lenta; asa cum e cazul si altor circuite nepermanente. Aversele scurte de ploaie pot aparea seara – frecvent – ceea ce are efectul de a spala cauciucul depus deja.

 

Strategia castigatoare anul trecut a fost cu doua opriri, pilotul Red Bull Racing Sebastian Vettel oprind in tururile 17 si 44. Germanul a pornit pe supersoft, a schimbat pe medii, si a incheiat cursa din nou pe supersoft.