Fabrica Pirelli de la Slatina va produce pneuri pentru cursele de anduranta

Marti, 19 februarie, am avut ocazia sa parcurgem alaturi de Paul Hembery, directorul Pirelli motorsport turul fabricii Pirelli de la Slatina, punctul culminant al vizitei fiind noua linie de productie pentru anvelopele dedicate curselor de anduranta si pentru campionatul GP2. Inaugurata in 2006 fabrica Pirelli din tara noastra se intinde pe o suprafata de circa 180000 de metri patrati unde in prezent isi desfasoara activitatea aproximativ 2500 de salariati. Investia grupului italian nu s-a oprit aici urmand ca pana in 2017 suprafata fabricii de la Slatina, sa ajunga la 200000 de metri patrati ceea ce insemna ca aceasta facilitate va deveni cea mai mare a grupului Pirelli din intreaga lume.  

 Pirelli Slatina

Fiind una dintre cele mai importante si totodata cea mai buna fabrica a grupului Pirelli, unitatea de productie din Romania este una dintre cele trei fabrici din lume, unde se produc anvelope pentru motorsport. Alaturi de fabrica de la Izmit (Turcia) unde se produc anvelopele pentru Formula 1 si fabrica din Brazilia, la Slatina se produc inca de anul trecut pneurile pentru competitia de GP2 si din acest an si anvelopele folosite in cursele de anduranta. Pneurile pentru GP2 au o dimensiune standard de 13 inch, iar a celor pentru GT dimensiunea este de 18 inch. 720000 de pneuri sunt furnizate de Pirelli anual pentru aproximativ 250 de campionate auto si moto de motorsport, in peste jumatate din acestea Pirelli fiind unic furnizor.

 

Pe parcursul vizitei am avut placerea sa asistam la modul in care ia nastere o anvelopa dedicata curselor din motorsport, procesul fiind compus din doua mari faze cea a constructiei carcasei si cea a vulcanizarii. Pentru a ajunge insa pe circuit o anvelopa trebuie sa mai treaca printr-o serie de teste si controale care se desfasoara tot in fabrica de la Slatina, anvelopele iesite pe poarta fabricii fiind gata de curse. Am fost impresionati de camera in care se desfasura testul pentru anduranta, acolo unde pot fi simulate diverse situatii si incarcari (n.r. in cadrul virajelor incarcarea nu mai este distribuita echivalent pe intreaga suprafata a pneului, partea din exterior a pneului trebuind sa suporte masa autovehicolului) ale pneului la viteze ce pot atinge 400km/h. Sigur ca aceasta viteza nu este atinsa in cadrul curselor, insa cei de la Pirelli vor sa isi asigure clientii ca produsul lor este 101% performant si de incredere. In momentul vizitei noastre era in plin proces de testare o anvelopa de tip slick pentru cursele de GT. Printre pneurile de GT produse la Slatina se vor numara si cele care vor echipa doua McLaren MP4-12C GT3 aliniate in acest sezon la startul Blancpain Endurance Series de catre echipa Sebastien Loeb Racing, va volanul uneia dintre ele urmand a se afla si nonuplul campion mondial de raliuri.

 Paul Hembery

O alta noutate impartasita de catre Paul Hembery a fost aceea ca fabrica de la Slatina este capabila sa produca anvelope pentru Formula 1, in cazul in care un eveniment neplacut se poate produce la fabrica din Izmit, fabrica din Turcia fiind dedicata in exclusivitate producerii anvelopelor pentru competii. Sigur ca o mare parte a conferintei de presa, sustinuta de Paul Hembery la Slatina, a fost dedicata competitiei de Formula 1 cat si noilor pneuri care vor echipa monoposturile in acest an. Noile pneuri vor asigura o degradare mai rapida, lucru intentionat realizat de catre cei de la Pirelli pentru a creste numarul de intrari la boxe in timpul cursei. Dar despre acest lucru si despre multe alte lucruri interesante din Formula 1 si WRC vom afla pe parcursul zilelor urmatoare chiar din interviul acordat de Paul Hembery in exclusivitate site-ului nostru.    

 

[nggallery id=345]