Kimi Raikkonen ar putea reveni în Formula 1 cu echipa Renault

Ultimul zvon din zona Formulei 1 este acela că finlandezul Kimi Raikkonen caută să revină în Formula 1 de anul viitor, şi managerul său ar fi abordat team-ul Renault în acest sens.

Deşi părea foarte probabil că Raikkonen va rămîne în Campionatul Mondial de Raliuri, se pare că acesta şi-a reînnoit interesul în revenirea pe circuitele de Grand Prix.

Unele surse au dezvăluit că, vazînd forma impresionantă a lui Renault la Marele Premiu al Belgiei, Raikkonen ar fi abordat constructorul francez, cu intenţia de a realiza o înţelegere cu acesta. Nu este clar, totuşi, dacă Raikkonen a vorbit el însuşi cu Renault sau dacă abordarea a fost realizată prin intermediul echipei sale de management.

Raikkonen a insistat întotdeauna că va reveni în Formula 1 doar dacă va avea o maşină competitivă,  şi se pare că Renault este în măsură să o ofere.

Dar, în ciuda CV-ului impresionant al lui Raikkonen, Renault nu se grăbeşte să înceapă negocierile cu el – şi este încă în aşteptare pentru a vedea dacă actualul pilot, rusul Vitaly Petrov, dovedeşte că poate oferi ceea ce echipa cere de la el.

Managerul Renault Eric Boullier a confirmat faptul că Raikkonen a abordat echipa – şi este în căutarea unui volan alături de Robert Kubica, în 2011. “Este adevărat că vara a trecut şi am avut din ce în ce mai multe cereri – şi tipul pe care l-aţi menţionat [Raikkonen] este “pe radar” în acest moment”, a spus Boullier revistei britanice Autosport. “El este pe radar pentru că el ne-a contactat.”

Boullier spune de mai mult timp că echipa îl va păstra pe Petrov pentru anul viitor, în cazul în care rusul îşi va  îmbunătăţi constanţa pe parcursul unui întreg weekend de cursă – şi nu face erori stupide ca ieşirea în decor  din calificări de la Spa sau blocarea lui Timo Glock în calificările de la Monza.

Cînd a fost întrebat ce trebuie sa mai facă Petrov pentru a convinge Renault că este o opţiune mai bună decît Raikkonen, Boullier a spus: “Nu este foarte departe, daca e să fiu cinstit. E încă foarte complicat pentru el să aibă un week-end complet fără greşeală, şi acolo are nevoie să lucreze şi să se concentreze, pentru a-şi arăta în mod clar angajamentul şi dăruirea.”

Pentru constructorul francez, unul din punctele de atracţie ale lui Petrov este deschiderea oportunităţilor comerciale în Rusia, şi Boullier spune că Renault ar trebui să îşi schimbe abordarea în cazul în care îl va angaja pe Raikkonen. “Ar fi o strategie diferită pentru echipă”, a spus el. “Si asta nu este o chestiune de personalitate sau de faptul că are un titlu de campion mondial – ne va costa mai mult dacă e campion mondial decît dacă nu este. Nu aceasta este chestiunea – este o strategie diferită.”

“Lucrezi cu totul altfel cu un începator – şi în sprijinirea lui – decât dacă ai doi piloţi cu experienţa. Trebuie să ne gîndim la aceasta, dar prioritatea este Vitaly, să vedem cum se va dezvolta. Dacă ne convinge atunci îl vom păstra cu siguranţă. Aceasta e prima opţiune. Dar există mai multe alte opţiuni, iar una dintre ele este Kimi “.

Decizia privind piloţii Renault din 2011 este aşteptată înainte de finalul sezonului.