Avancronica IRC: Raliul Sardiniei

Intercontinental Rally Challenge se muta saptamana aceasta in Italia,  etapa a-5-a  din cele 12 programate, avand loc in Sardinia.

Dupa probele speciale pe asfalt, la sfarsitul lunii aprilie, din Raliul Insulelor Canare, echipele vor reveni pe macadam in Raliul Italiei, etapa care a facut parte si din World Rally Championship.

Chiar daca multe din traseele folosite in WRC au fost pastrate si in IRC, organizatorii au facut cateva schimbari, precum startul, care va avea loc in Cagliari, oras aflat in sudul insulei, precum si noi probe speciale ce se vor desfasura in jurul orasului Oristano, aflat la vest.

Prima zi va contine 6 probe speciale, cu 2 treceri prin Monte Grighine, precum  si alte 2 treceri prin Gonnosno, aflat la sud-estul orasului, iar parcul de service va fi situat in Simaxis. Echipele se vor indrepta spre nord pentru a parcurge cunoscuta proba speciala, Monte Lerno, situata intre orasele Ozieri si Pattada, ajungand la sfarsitul zilei in parcul de service din Olbia.

Ziua de sambata ii va conduce pe piloti la sud de Olbia, unde vor parcurge 2 treceri pe proba speciala Coiluna, despartite de o prima trece  pe  Terranova, urmand o regrupare in Ala dei Sardi. A doua trecere este urmata de o oprire in parcul de service  in Olbia, echipele terminand ziua a doua in statiunea exclusivista Porto Cervo.

Probele speciale din Sardinia sunt caracterizate de natura lor variata si dificila. Chiar daca sunt predominant rapide, probele speciale prezinta un teren mixt, cu zone deschise si multe viraje prin padure, avand sarituri spectaculoase. Totusi unele probe prezinta un pamant mai alunecos, care a fost afectat recent de caderiile masive de ploaie si au necesitat o reparatie consistenta din partea organizatorilor.

Juho Hanninen are un avantaj de 7 puncte, in clasamentul general al pilotilor, dupa ce a reusit locul al doilea in Raliul Insulelor Canare.

Finlandezul a castigat ultima runda de macadam din IRC, reusind cu Skoda Fabia S2000 sa se impuna in Raliul Argentinei, etapa desfasurata in luna martie.

Jan Kopecky a reusit prima pozitie in Raliul Insulelor Canare, aducandu-i  cehului locul al doilea in clasamentul  general, avand acelasi numar de puncte ca si Guy Wilks. La fel ca si coechipierul sau, Juho Hanninen, Kopecky a mai participat in Sardinia, dar a afirmat dupa runda a doua din IRC, desfasurata in Brazilia, ca inca mai are nevoie sa-si imbunatateasca stilul de condus pe macadam.

Guy Wilks va lua parte la Raliul Italiei dupa testele intensive  din Sardinia. Pilotul echipei Skoda Uk Motorsport, nu a reusit sa castige nici o cursa sezonul acesta, dar poate mentine pasul si sa reuseasca cu Skoda Fabia S2000 prima pozitie. Chiar daca nu a mai pilotat dupa Raliul Insulelor Canare, recent, copilotul sau, Phil Pugh, a fost victorios intr-o runda din Campionatul Chinez de Raliuri.

Kris Meeke, campionul din IRC, s-a pregatit pentru Raliul Italiei cu un test recent in sudul Frantei. Chiar daca a  marturisit ca setarile Peugeot-ului 207 au fost imbunatatite, irlandezul insista ca nu va forta numai pentru a castiga, chiar daca trebuie sa miscsoreze diferenta intre el si Hanninen, acesta preferand sa-si asigure un loc pe podium. Meeke a mai pilotat in Sardinia si a reusit sa castige prima etapa de macadam din IRC, desfasurata in Brazilia.

Bruno Magalhaes este un alt pilot care spera sa profite dupa urma testelor, pentru a-si mari sansele la o clasare cat mai buna in Sardinia. Campionul portughez, care a strans puncte in fiecare etapa nu va lua startul in Belgia si este determinat sa obtina o clasare cat mai buna in Italia.

Ultima aparitie a lui Sebastien Ogier in IRC, a fost in Raliul Monte Carlo  desfasurat in luna ianuarie, etapa in care francezul a avut sanse mari la o victoria, dar o problema la alternator, in ultima seara, l-a facut sa abandoneze. Dupa aceasta experienta pilotul francez a concurant in WRC cu echipa Citroen Junior Team si a reusit sa castige recent Raliul Portugaliei. Ogier a fost chemat pentru a ajuta echipa Peugeot sa obtina al 4-lea titlu la constructori si pentru a-l ajuta pe Meeke sa ramana in lupta pentru titlu.

Thierry Neuville a debutat in IRC, in Raliul Insulelor Canare, aratand un mare potential , dar pe ultima proba speciala a iesit in decor. Acelasi lucru se poate spune si despre Franz Wittman, care nu a reusit o evolutie foarte buna, iesind in decor cu Peugeot-ul 207.

Eurosport va difuza live cele  2 treceri pe PS Monte Grighine, ce se vor desfasura vineri , iar sambata actiunea se va muta in Coiluna, canalul de sport difuzand ambele treceri pe aceasta proba.