ŠKODA Fabia R 5 este gata de start

După succesul omologării, noua mașină de raliu poate continua acum, pe rutele de raliu din lume, povestea de succes de 114 ani în motorsport a producătorului ceh. Fabia R 5 are la bază noul model Fabia aflat în producția de serie a mărcii ŠKODA și este succesorul modelului Fabia Super 2000, care este până în prezent cel mai de succes automobil de raliu din istoria ŠKODA Motorsport.

 Skoda Fabia R5 2

Suntem încântați că Federația Internațională de Automobilism FIA ne-a dat undă verde. Acum putem să dovedim în curse cât de bună este noua noastră mașină de raliu”, a spus Dr. Frank Welsch, membru al Consiliului de Administraţie ŠKODA, responsabil pentru Dezvoltare Tehnică. „Când am lucrat la cea de-a treia generație a modelului Fabia pentru producția de serie, care s-a bucurat de un foarte mare succes deja de la lansare, am încorporat și gene ale mașinilor noastre de raliu și am dezvoltat Fabia cu cea mai mare încărcătură emoțională din toate timpurile. În schimb, modelul din producția de serie reprezintă acum baza noii Fabia R 5.

 

Noua mașină de raliu de la ŠKODA înseamnă high-tech pur. În conformitate cu regulamentul FIA, ŠKODA Fabia R 5 este echipată cu un motor turbo de 1,6 litri. Acesta reprezintă o schimbare considerabilă față de motorul asincron de la Fabia Super 2000. Mai mult, noua mașină cu tracțiune integrală dispune de o cutie de viteze secvențială cu 5 trepte de viteză și de suspensii MacPherson. Greutatea mașinii este de cel puțin 1.230 kilograme, conform prevederilor regulamentului. De la începutul proiectului, ŠKODA Motorsport a investit 15 luni de muncă intensă de dezvoltare pentru detaliile de înaltă precizie ale mașinii și pentru a se asigura că toate componentele ultra/ moderne interacționează perfect.

 Skoda Fabia R5 1

Procesul de omologare este o procedură complexă de durată, care impune colaborarea strânsă cu Federația Internațională de Automobilism FIA și este formată din mai multe etape. În ultimele luni, ŠKODA Fabia R 5 a fost supusă unui proces detaliat de autorizare, care s-a încheiat cu succes, adică prin acordarea autorizării de către FIA. “Suntem bucuroși că acum dispunem de omologarea Federației Internaționale de Automobilism FIA,” a declarat Michal Hrabánek, directorul ŠKODA Motorsport. ”Dezvoltarea noii noastre speranțe în raliuri a însemnat un proces solicitant și o provocare foarte mare pentru întreaga echipă ŠKODA Motorsport, căreia vreau să-i mulțumesc în mod special.

 

Piloți de top, precum campionul Asia-Pacific Jan Kopecký (CZ), campionul european Esapekka Lappi (FIN), legenda raliurilor “Fast” Freddy Loix (B) și multiplul campion austriac Raimund Baumschlager (AT), au oferit valoroase informații în timpul dezvoltării noii mașini de raliu. În decursul procesului de omologare, au fost parcurși circa 10.000 de kilometri în teste, pe o varietate de drumuri și în diverse condiții, inclusiv în Republica Cehă, Austria, Germania, Italia, Franța, Grecia, Spania și Finlanda. Fie pe ger sau sub soarele puternic, pe asfalt, pietriș sau zăpadă – ŠKODA Fabia R 5 a trecut fiecare test cu succes.

 Skoda Fabia R5

Interesul față de ŠKODA Fabia R 5 manifestat de echipele de clienți este deja foarte mare. Nu este de mirare, având în vedere că predecesorul, ŠKODA Fabia Super 2000, a fost un garant al titlurilor. În sezonul 2014, în cadrul Campionatului de Raliuri FIA Asia-Pacific (APRC), ŠKODA a reușit un hat-trick de titluri în Campionatul piloților și cel al constructorilor, iar câștigătorul Campionatului European de Raliuri FIA (ERC) a fost pentru a treia oară consecutiv un pilot al echipei de uzină ŠKODA. Lista de succese obținute anul trecut include și cinci titluri naționale. Cu un total de aproape 50 de titluri naționale și internaționale în cinci ani, ŠKODA Fabia Super 2000, care și-a făcut pentru prima dată apariția în 2009, este proiectul cu cel mai mare succes în istoria de 114 de ani pe care compania a scris-o în motorsport.

 

Directorul ŠKODA Motorsport, Michal Hrabánek: „Cu noua  ŠKODA Fabia R 5 vrem să continuăm succesul de care ne-am bucurat în ultimii ani, cu viteză și fiabilitate, pe traseele de raliu de pe glob. După succesul avut cu omologarea, putem iniția acum următoarea fază a proiectului Fabia R 5.

 

ŠKODA este implicată în motorsport încă din 1901. Marca a obținut multe trofee, de exemplu în Intercontinental Rally Challenge (IRC), Campionatul European de Raliuri FIA (ERC), Campionatul de Raliuri FIA Asia-Pacific (APRC) și în multe alte raliuri, ca de exemplu în cel mai vechi raliu din lume, Monte Carlo, care are loc anual, începând cu 1911.