Intalnirea Nationala Dacia Clasic de la Brasov

Peste 70 de automobile care circulau mandre pe soselele tarii in anii ‘70 si ‘80 au putut fi admirate in Piata Sfatului din Brasov sambata, 9 mai, la Intalnirea Nationala Dacia Clasic, eveniment care a adunat posesori de automobile istorice Dacia din toate colturile tarii, dar si din SUA, Marea Britanie, Austria si Ungaria.

Coloana - Timisu

Una dintre vedetele expozitiei a fost masina lui Eduard Palaghita, venita tocmai de la New York pentru eveniment. Proprietarul, un brasovean care a emigrat in SUA cand avea 12 ani, circula cu ea zi de zi pe Broadway, prin Times Square sau prin Manhattan. Masina este un Renault 12 (sora Daciei 1300) produs in Franta in anul 1974 special pentru export pe continentul american. Eduard si-a pus, insa, sigla de Dacia si a avut chiar si numere romanesti.

Dacia USA

La Brasov a venit si o Dacia 500 Lastun, numita “dupa pasarea care doarme in zbor”, spune proprietarul, maramureseanul Liviu Ilies. Indragostit de acest model, a cautat timp de 10 ani un Lastun in stare buna pe care sa il restaureze. A gasit tocmai in Ungaria si nu a stat pe ganduri, a batut palma imediat.

Lastun

A starnit admiratie si Dacia 1300 de curse a pilotului brasovean Dan Spuderka, o masina unica pe care o veti vedea la raliuri. Proprietarul ei a investit multi bani, multa rabdare si multa pasiune pentru a transforma un automobil Dacia din 1972 intr-o masina de competitie, folosindu-se doar de piese din vremea respectiva.

Spuderka

In Piata Sfatului din Brasov a fost expusa si o Dacia Shifterossa, un Papuc cu volan pe dreapta fabricat pentru a fi exportat in Marea Britanie. Proprietarul, Alexandru Enache, a gasit-o abandonata intr-o curte din Anglia si a decis sa o salveze. Shifterossa este restaurata in proportie de 80% iar cand va fi gata, Alex o va folosi ca masina de zi cu zi in Marea Britanie.

Shifterossa

Intalnirea Nationala Dacia Clasic s-a bucurat si de prezenta a trei Dacia 1300 Militia, cu girofar si statie, ai caror proprietari au venit imbracati in costume de militian. In Piata Sfatului, ele au flancat-o pe Tovarasa, Dacia 2000 destinata cuplului Ceausescu si inaltilor demnitari comunisti, prezenta si la editia de anul trecut a intalnirii.

Militia si Tovarasa

Dupa expozitia din centrul Brasovului, Daciile istorice au pornit in coloana spre Motelul Timisul de Jos. Aici, intr-un cadru restrans, proprietarii automobilelor de colectie s-au intrecut la concursuri precum “Senzatie majora cu 1 la ora” (in care au impis masini cu motorul oprit), “Am rezerva cea mai tare” (cine are roata de rezerva umflata cel mai bine), “Categoria pana” (cine schimba cel mai repede o roata) sau “Tolba cu piese” (ghicitul pieselor dintr-un sac).

Shifterossa si Edi

Sponsorul Retromobil Club Romania, Allianz-Tiriac, a oferit premii pentru cele mai frumoase povesti cu Dacia si a realizat pe loc fotografii cu magnet pentru proprietarii de automobile.

 

Intalnirea Nationala Dacia Clasic a fost organizata de sectia Dacia Clasic a Retromobil Club Romania, care are drept scop salvarea cat mai multor automobile fabricate in tara noastra. Anul trecut, 75 de Dacii au primit atestatul de vehicul istoric. Cei care au muncit sa le restaureze au protejat, practic, o parte din istoria auto a Romaniei.

 

 

Despre DACIA CLASIC

Sectie a Retromobil Club Romania, Dacia Clasic s-a infiintat in 2012 si reuneste pasionati de toate varstele ai masinilor care au marcat istoria tarii noastre si copilaria multora dintre noi. Dacia Clasic aduna proprietari ai modelelor 1100, 1300, 1310/1410, 1410 Sport, 500 “Lastun” precum si ai modelor rare ca Dacia D6 Estafette, 1301, 1302 si 2000.

 

Daca vreti sa restaurati masina familiei sau aveti o Dacie in stare buna, urmati sectiunea Utile a www.daciaclasic.ro pentru mai multe informatii legate de inscrierea in Retromobil Club Romania.