Interviu in exclusivitate cu Tom Kristensen – “Mr. Le Mans”

Febra Le Mans 24H a acaparat in aceasta saptamana lumea motorsportului mondial. Participarea la Le Mans este un lucru pe care majoritatea pilotilor il doresc sa il faca cel putin o singura data in viata. Putini sunt cei care reusesc acest lucru, dar mai putini sunt cei care reusesc sa castige aceasta provocare si sa ramana in istorie, iar cei care izbutesc sa invinga de mai multe ori pe Circuit de la Sarthe, pot fi numarati pe degete. Inclusiv noi am fost virusati de febra Le Mans 24H si am decis sa stam de vorba cu unul dintre cei mai titrati piloti din celebra cursa, care va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, 22-23 iunie. 

 

Tom Kristensen a castigat la Le Mans de 8 ori, fiind recordmenul absolut al acestei curse, primindu-si astfel porecla de Mr. Le Mans. Pilotul danez, in varsta de 45 de ani, a fost de acord sa ne raspunda la cateva intrebari cu privire la cursa din acest an, dar si despre ce ii place cel mai mult la Le Mans.

 Audi WEC Test

Motorsportnews.ro: Pentru inceput as vrea sa va felicit pentru introducerea dumneavoastra in Le Mans Hall of Fame. Cum va simtiti sa faceti parte din clubul celor mai buni piloti de la Le Mans?

 

Tom Kristensen: Multumesc! Este un privilegiu deoarece da valoare acestor ani fantastici pe care i-am avut la Le Mans alaturi de echipe minunate, piloti si masini pe masura. Totodata pentru ca este dovada realizarilor mele, de la cursa mea de debut din 1997, pana in prezent.

 

Motorsportnews.ro: Ati castigat Le Mans 24h de 8 ori, fiind pilotul cu cele mai multe victorii din istoria cursei. Credeti ca anul acesta o sa izbutiti cea de-a noua victorie pe Circuit de la Sarthe?

 

Tom Kristensen: Anul acesta incercam sa dam tot ce putem, incercam sa optimizam totul si cu putin noroc o sa incercam sa castigam ca echipa, Audi, dar si in particular, Allan (n.r. McNish) si cu mine incercam sa facem ca Audi-ul nostru sa fie cel care va fi victorios. Asa ca, da, incercam sa facem acest lucru posibil!

 

Motorsportnews.ro: Anul trecut, Toyota a avut o cursa foarte buna, fiind foarte rapizi pana la acele accidente. Care sunt asteptarile dumeavoastra pentru cursa de anul acesta, din punctul de vedere al competitiei cu Toyota?

 

Tom Kristensen: Am foarte mare respect fata de Le Mans, totdeauna l-am avut, “you always expect the unexpected at Le Mans”. De asemenea am foarte mare respect fata de Toyota. Au reusit sa se pregateasca foarte bine intr-un timp foarte scurt. Precum ai spus si tu, au fost foarte rapizi anul trecut si nu a fost o problema tehnica ci ambele Toyota au fost eliminate din cauza unor accidente. Anul acesta ma astept sa fie foarte puternici datorita a tot ceea ce au  invatat anul trecut. Au castigat curse anul trecut si ma astept sa avem o competitie puternica din partea lor.

 24h Le Mans 2013

Motorsportnews.ro: Regulamentul tehnic s-a modificat putin anul acesta, iar Audi va avea un rezervor de combustibil mai mic cu 3 litri decat Toyota. Cum credeti ca acest lucru va va afecta cursa?

 

Tom Kristensen: Nu o sa vedem adevarata performanta a masinii pana la startul cursei propriu-zise. In teste sau in calificari nu o sa vedeti adevarata performanta a unei masini de curse din punct de vedere al combustibilului. Stim ca avand un rezervor de combustibil mai mare, vor face mai putine opriri pentru alimentare, poate o sa mearga doua tururi mai mult decat noi pe un rezervor, ceea ce va face cursa foarte, foarte interesanta.

 

Motorsportnews.ro: Care parte din Circuit de la Sarthe va place cel mai mult?

 

Tom Kristensen: Pentru a fi constant trebuie sa faci compromisuri, sa stapanesti foarte bine toate virajele. Personal imi place iesirea din Arnage, accelerand pana la viteza maxima inainte de a intra in sectiunea foarte rapida, cu virajele Porsche si Maison Blanc, care este si foarte solicitanta. Este o combinatie interesanta de viraje: dreapta-stanga, stanga-dreapta. Ultimul sector, coborand dinspre Arnage spre aceste viraje, este favoritul meu si este de asemenea o zona foarte frumoasa.

 Audi WEC Test

Motorsportnews.ro: Sa concurezi la Le Mans este provocarea suprema pentru orice pilot de curse, datorita alternantei dintre zi si noapte, dar si a vremii schimbatoare. In care parte a zile si pe ce fel de vreme va place cel mai mult sa concurati la Le Mans?

 

Tom Kristensen: Imi place sa fie soare, cald, frumos si uscat, asta-i sigur, deoarece Le Mans este un test adevarat, o adevarata provocare, mai ales noaptea cand conditiile de cursa sunt schimbatoare. Cea mai mare provocare pentru un pilot este, bineinteles, ploaia torentiala pe timpul noptii. Asadar imi place seara calda de vara, aceasta este cea mai buna vreme pentru toti, inclusiv pentru fani si oficialii de cursa.

 

Motorsportnews.ro: Va multumesc pentru timpul acordat, iar in final, daca aveti cateva cuvinte pentru fanii din Romania.

 

Tom Kristensen: In primul rand as vrea sa va multumesc foarte mult pentru ca ne sustineti, ca si echipa, Audi, dar ca si echipaj, iar cei care au oportunitatea de a veni la Le Mans, sa aduca soarele. Haideti la Le Mans pentru a va putea bucura de un adevarat festival al motorsportului. Vin dintr-o tara mica, Danemarca, iar in 1997 la cursa mea de debut erau aproximativ 1.000 de spectatori care erau fani inraiti ai curselor, dar in prezent sunt aproximativ 30.000 de oameni care vin in fiecare an la Le Mans si urmaresc cursa. Va rugam sa ne sustineti, sa sustineti pilotii, sa ne urmariti in cursa, sa urmariti cursa pentru a simti cel putin o parte din spiritul Le Mans!