Trofeul Le Mans obtinut de Ford in 1967 a revenit acasa

Incepand cu anul 1966 Ford a reusit 4 victorii consecutive in cea mai celebra cursa de anduranta, Le Mans 24H. Insa victoria din 1967 ramane cea mai importanta pentru constructorul Ford. Este singura victorie integral americana, masina americana Ford GT40 (Mark IV) cu un motor V8 de 7.0l, pregatit de echipa americana condusa de Carroll Shelby si pilotata de cei doi americani A.J. Foyt si Dan Gurney. Victoria a fost o surpriza in special pentru jurnalistii vremii care preconizau ca datorita rivalitatii dintre cei doi in cursele din Statele Unite acestia vor distruge masina pana la finalul cursei.

 

Echipa lui Shelby a trebuit sa modifice masina prin crearea unei mici cocoase in plafon cunoscuta ca si “Gurney bubble”, deoarece Gurney nu incapea in masina cu casca pe cap, avand o inaltime de 1.90m. Echipa s-a instalat in fruntea cursei dupa aproximativ 90 de minute de la start, distantandu-se mai apoi cu 4 ture in fata urmaritorilor de la Ferrari. In incercarea disperata de a recupera avansul celor de la Ford, britanicul Michael Parks aflat la volanul unui Ferrari 330P4 a incercat in timpul noptii sa il forteze pe Gurney la un abandon prin folosirea insistenta a luminilor de depasire. Exasperat de luminile lui Parks, Gurney a hotarat sa opreasca masina pe marginea pistei pentru a-l lasa pe britanic sa depaseasca, insa aceasta a oprit si el imediat. Dupa cateva momente de repaus Parks s-a vazut nevoit sa isi reia cursa fiind urmat de Gurney, acestia pastrandu-si locurile pana la final.

 

 

 

Probabil unul dintre cele mai importante trofee obtinute de compania Ford in cursele auto a disparut in anii ’70 atunci cand Ford s-a retras din curse. Trofeul a revenit in acest an in posesia celor de la Ford fiind expediat de o persoana anonima cu dorinta de a reveni in posesia celor de la Ford Racing. Dupa ce va fi restaurat de catre Henry Ford Museum trofeul va fi prezentat publicului, in acest an Ford sarbatorind 45 de ani de la celebra victorie americana de la Le Mans.  

2 thoughts on “Trofeul Le Mans obtinut de Ford in 1967 a revenit acasa”

Comments are closed.