Locul al şaselea pentru echipa BMW Motorsport în cursa de 24 de ore de la Le Mans. Interviu Jeff Koons

Echipa BMW Motorsport a avut parte de o experienţă plină de provocări la revenirea în cursa de 24 de ore de la Le Mans. Maşina cu numărul 78, pilotată de tripleta formată din Jörg Müller (Germania), Augusto Farfus (Brazilia) şi Uwe Alzen (Germania), a parcurs 320 de tururi şi a încheiat pe locul al şaselea în clasamentul categoriei LM GT2, după o cursă urmărită de 240.000 de spectatori.

Modelul BMW M3 GT2 Art Car, al cărui design a fost realizat de artistul american Jeff Koons, a fost una dintre favoritele fanilor de-a lungul săptămânii petrecute la Le Mans. Dirk Müller (Germania) a reuşit un start bun la volanul maşinii cu numărul 79 şi se afla pe un promiţător loc al şaselea, moment în care a fost victima unui accident, ca urmare a unei pene de cauciuc, pierzând astfel mai mult timp la standuri. Apoi, Andy Priaulx (Marea Britanie) a întâmpinat alte problemele de ordin tehnic. Triplul campion mondial de turisme a fost obligat sâmbătă, puţin după ora 20:00 (21:00, ora României), să abandoneze la intrarea în virajul Indianapolis. Prin urmare Dirk Werner (Germania) nu a reuşit să concureze în marea cursă de la LeMans. Victoria la categoria LM GT2 a revenit echipajului format din Marc Lieb (Germania), Richard Lietz (Austria) şi Wolf Henzler (Germania) pe un model Porsche 997 GT3 RSR.

În timp ce BMW a triumfat cu prototipul BMW V12 LMR la ultima sa apariţie la Le Mans în 1999, echipa Schnitzer Motorsport, condusă de directorul Charly Lamm, a debutat în acest an la categoria GT2. Adversarii, printre care s-au numărat Porsche, Ferrari şi Chevrolet, au venit la cea de-a 78-a ediţie a cursei cu avantajul unui experienţe bogate. Prin contrast, echipa BMW Motorsport a trebuit să lucreze din greu la cele două modele BMW M3 GT2s pentru a fi în conformitate cu regulamentele ACO, astfel încât să înregistreze un progres într-un interval scurt de timp.

Directorul BMW Motorsport, Mario Theissen, a declarat: “Cea de-a 17-a ediţie a proiectului BMW Art Car a provocat un interes real în rândul fanilor şi al mass-media. Toţi cei din echipă s-au bucurat că au avut posibilitatea de a lucra cu Jeff Koons şi a fost fascinant să vedem cum opera lui a fost primită la Le Mans. Nu mai trebuie spus că am sperat ca acest model să treacă linia de sosire. Cu toţii am fost conştienţi de faptul că acest weekend va reprezenta o provocare majoră, din cauza timpului scurt de pregătire. BMW M3 GT2 pe care l-aţi văzut în acţiune aici diferă sub multe aspecte de maşina care a câştigat la Nürburgring.

În timpul calificărilor eram încă preocupaţi de a lucra la reglajele de bază ale automobilului. În plus, este foarte dificil să fii implicat în lupta pentru şefia puternicei categorii GT2 atunci când te confrunţi în timpul cursei cu multe incidente care duc la pit stopuri neprevăzute. Cu toate acestea maşina cu numărul 78 a fost aproape de o clasare pe podium până cu patru ore înainte de finalul cursei. Revenirea BMW la Le Mans, la 11 ani distanţă de victoria noastră în clasamentul general în 1999, a atras o atenţie deosebită”.

Ediţia a 17-a a proiectului a fost unul din punctele de interes ale acestei curse clasice de anduranţă. Jeff Koons a călătorit la Le Mans împreună cu familia lui pentru a urmări primul start, din 1979, al BMW M1 Art Car aparţinând lui Andy Warhol. “Această cursă a fost o experienţă foarte revigorantă pentru mine”, a declarat el. “Este minunat să vezi angajamentul tuturor oamenilor implicaţi. Acest lucru mi-a plăcut foarte mult, după cum am înţeles că este ceva cu totul special pentru toţi cei prezenţi aici. Din păcate, BMW M3 GT2 Art Car a trebuit să abandoneze devreme, dar aceasta face parte din lumea curselor.”

BMW M3 GT2 este cel de-al cincilea proiect BMW Art Car care ia parte la cursa de 24 de ore de la Le Mans 24. Operele de artă create de artiştii americani Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein şi Andy Warhol au suscitat deja interesul fanilor la Le Mans în anii ’70. BMW M1 conceput de Warhol a încheiat pe locul al şaselea în ierarhia generală din 1979.

Reacţii după cursă

Jörg Müller (maşina cu numărul 78):

Le Mans este şi va fi întotdeauna un eveniment unic. Ca fan al sporturilor cu motor, este absolut obligatoriu să vii aici, fie şi numai pentru parada piloţilor. Nu cred că am mai semnat vreodată atât de multe autografe aşa cum am făcut-o vineri. În puţinul timp avut la dispoziţie cu maşinile în această specificaţie, nu am putut să ne pregătim perfect pentru dificultăţile acestui circuit. Peste toate acestea, nu am avut noroc în timpul cursei. Cu toate acestea, echipa merită toate laudele. Cu toţii au continuat să lucreze la maximum şi au refuzat să se lase copleşiţi de ghinion.

Augusto Farfus (maşina cu numărul 78):

Maşina noastră este încă foarte nouă în această configuraţie. Aceasta este explicaţie pentru care ne-a chinuit cu numeroase “probleme ale copilăriei” de-a lungul acestei curse dificile. Totuşi echipa nu a cedat nici un moment şi a continuat să lupte. Am fost chiar în situaţia unei clasări pe podium până când problemele la axul de transmisie ne-au dat o nouă lovitură. În ciuda dificultăţilor, m-am bucurat pentru debutul meu la Le Mans. Acum am o idee despre cât de uriaş este acest eveniment.

Uwe Alzen (maşina cu numărul 78):

Sunt dezamăgit că nu am fost recompensaţi pentru efortul nostru intens. Am avut podiumul în vizor spre finalul cursei, însă a venit momentul în care am suferit o întârziere din cauza unei probleme tehnice. Dar acestea sunt cursele. La fel precum victoria noastră la Nürburgring, a fost foarte distractiv să lucrez cu această echipă. Atmosfera a fost superbă. Cred că spectatorii au asistat la încă o cursă memorabilă la Le Mans.

Interviu Jeff Koons: “Aceste maşini de curse sunt precum gladiatorii.”

BMW a readus la viaţă o tradiţie atunci când s-a aliniat la startul celei de-a 78-a ediţii a cursei de 24 de ore de la Le Mans (Franţa) cu un model din proiectul Art Car ce a beneficiat de un design elaborat. Modelul BMW M3 GT2 Art Car al cărui design a fost conceput de artistul american Jeff Koons a atras toate privirile în Franţa.

În timp ce maşina BMW M3 GT2 cu numărul 78, al cărei echipaj a fost format din piloţii Jörg Müller (Germania), Augusto Farfus (Brazilia) şi Uwe Alzen (Germania), a încheiat pe locul al şaselea la categoria LM GT2, bolidul BMW Art Car, în al cărui cockpit au urcat Dirk Werner (Germania), Dirk Müller (Germania) şi Andy Priaulx (Marea Britanie), a fost obligat să abandoneze înainte de final.

În ciuda acestui rezultat, Koons a tras o concluzie pozitivă din cursa de anduranţă ce a avut loc pe “Circuit de la Sarthe”, aşa cum dezvăluie în interviul alăturat.

Domnule Koons, din păcate, cursa de 24 de ore de la Le Mans nu a fost aşa cum şi-ar fi dorit toţi fanii BMW şi cum au sperat pentru proiectul BMW Art Car. Cum a fost experienţa cursei?

Jeff Koons: “Această cursă a fost o experienţă deosebit de interesantă. Este uimitor să vezi angajamentul de care dau dovadă toţi cei implicaţi. Fanii dorm în corturi şi stau treji pentru mai mult de 24 de ore pentru a sărbători această întrecere. Aşa mi s-a întâmplat şi mie şi am înţeles că este ceva cu totul special pentru toţi aceşti oameni să fie aici. A fost un ghinion că modelul BMW M3 GT2 Art Car a trebuit să se retragă înainte de final, dar acestea sunt cursele.

De-a lungul proiectului Art Car aţi reuşit să cunoaşteţi echipa BMW?

Koons: “Da, mi-ar fi plăcut să văd echipa câştigând, dar nu a fost să fie. Ştiu cât de ataşaţi sunt cu toţii şi cât de multă precizie şi grijă au pus în munca lor. Desigur, ne-ar fi plăcut să vedem câştigând acea maşină. Mi-ar plăcea să le ofer o nouă şansă de a concura aici cu un proiect Art Car.

Puterea şi dinamica sunt două elemente definitorii pentru motorsport. Apar aceşti termeni şi în lumea artei moderne?

Koons: “Da, există o multitudine de paralele. Totul este o metaforă a vieţii. Dacă vom construi maşini, totul este metaforic pentru propriile noastre corpuri. În momentul în care ajung pe circuit, aceste maşini de curse sunt precum gladiatorii. Au evoluţii în care puterea este maximă, la fel şi impactul.”

De obicei, creaţi opere de artă făcute să dureze. Totuşi, BMW M3 GT2 Art Car a ajuns să se dueleze cu rivalele sale pe circuit. A fost aceasta o nouă experienţă pentru dumneavoastră, să vă vedeţi arta în pericol?

Koons:Acest aspect a fost deosebit de interesant pentru mine şi, bineînţeles, o parte din joc. Proiectul a fost unul special pentru mine. Realizându-l mi-a reamintit de istoria omenirii. O istorie în care te poţi încrede pe deplin este cea spusă biologic, face parte din gena noastră. De la începuturi şi până în prezent. Ceea ce oamenii experimentează aici este că viaţa nu se derulează prea mult prin forma sa fizică, ci prin experienţa care este generată în interiorul omului.