Vectra Racing în top 15 cu 132 de km înainte de final

Înainte de ultima probă specială a Raliului Tunisiei, Mani Gyenes, Marcel Butuza şi Alex Gârbacea se află în top 15. Cei trei rideri Vectra Racing au încheiat bucla de la Ksar Ghilane tot în primii 15, Mani având al 8-lea timp al etapei, în timp ce Marcel şi Alex s-au clasat pe locurile 13 respectiv 14.

Bucla Ksar Ghilane a dus concurenţii, care au rezistat căldurii şi nisipului extrem de fin din cei 30 de km de dune, la doar 132 de km de finişul celei de a 28-a ediţii a Raliului Tunisiei.

După ce ieri a fost nevoit să schimbe motorul din cauza cedării cutiei de viteze, Mani Gyenes nu a scăpat de probleme nici în această etapă. În urma schimbării motorului, Mani a fost trecut la clasa Super Producţie şi a primit o penalizare de 15 minute, aceasta transformând ultimile zile din raliu în unele de antrenament pentru pilotul sătmărean. Iar problemele au continuat şi astăzi, când la km 50 (proba a avut în total 180), a rămas fără frână pe spate şi a fost nevoit să reducă ritmul.

Chiar dacă nu mai poate câştiga clasa Producţie după incidentul din etapa a 4-a, Mani se află chiar şi cu penalizarea de 15 minute în top 10-ul clasamentului general. Câştigătorul Raliului Marocului din 2009 ocupă locul 8 în clasamentul general şi este pe locul 4 la SuperProducţie peste 450 cmc.

Marcel Butuza se află după 1.199 de km de probă specială pe locul 9 la general şi pe 3 la clasa Producţie: “A fost foarte greu pentru noi toţi astăzi în dune pentru că deşi am trecut prin acea zonă în jurul orei 09:30 dimineaţă era extrem de cald şi nisipul este foarte fin. La începutul şi la finalul probei au existat porţiuni foarte rapide, dar nu mai aveai cum să recuperezi timpul pierdut în dune”.

Alex Gârbacea: “E greu pentru mine având în vedere că am făcut o pauză de doi ani din cauza problemelor medicale, însă sunt mulţumit de cum a decurs raliul până acum. Am avut ceva probleme cu navigaţia, însă am reuşit să menţin un ritm bun în toate etapele”.

Ultimii kilometrii ai raliului

Etapa Ksar Ghilane – Douz programată pe 7 mai este ultima probă din această ediţie a raliului şi a programat 132 de km în care dunele vor fi cuvântul de ordine.

Clasament general etapa 5 – provizoriu

1. Helder Rodrigues      Yamaha 450

2. Marc Coma              KTM 690 Rally

3. Jakub Przygonski      KTM 690 Rally

…………………………………………………..

8. Mani Gyenes            KTM 690 Rally

……………………………………..

13. Marcel Butuza        KTM 690 Rally

14. Alex Gârbacea       KTM 690 Rally

……………………………………………………

Clasament general după 5 etape – provizoriu

1. Chaleco Lopez         Aprilia 450

2. Jakub Przygonski      KTM 690 Rally

3. Marc Coma              KTM 690 Rally

…………………………………………………….

8. Mani Gyenes            KTM 690 Rally

9. Marcel Butuza          KTM 690 Rally

…………………………………………..

12. Alex Gârbacea       KTM 690 Rally

Renatta Stepanov