Prima cursa de DTM din viata mea

Eram fascinat inca de cand eram mai mic de cursele de turisme, in special de cele din ETCC, campionat care ulterior s-a fost transformat in actualul WTCC incepand cu anul 2005. Destul de rar mai prindeam pe cate un post nemtesc o cursa din DTM, iar in prezent lucrurile nu s-au schimbat prea mult in ceea ce priveste posibilitatea de a vedea live o cursa din campionatul german, posturile care transmit aceste curse lipsind din grila operatorilor de televiziune prin cablu din Romania. Din fericire in zilele noastre internetul rezolva cam orice problema si poti vedea cam orice cursa de motorsport care ti-o doresti macar inregistrata daca nu live.

 

In ultimii ani DTM a fost intr-o usoara zona de umbra, doar doi constructori tinand practic campionatul, Audi si Mercedes-Benz. DTM a luat nastere in 1984 si purta titulatura de Deutsche Tourenwagen Meisterschaft, iar in 1996 originalul DTM si-a inchis portile. Constructorii Audi, Opel, BMW, Alfa Romeo si Mercedes-Benz au fost cei care au fost prezenti in acea perioada in DTM. In anul 2000 DTM s-a reintors in lumea motorsportului purtand titulatura de Deutsche Tourenwagen Masters, asa cum s-a pastrat pana in prezent. Mercedes-Benz si Opel au fost cei care au reinviat campionatul, noua versiune folosind modele coupe cu doua usi, iar masinile folosite de cei doi constructori au fost CLK-GTR si Astra Coupe. Alfa Romeo si BMW erau implicati in ETCC si nu au revenit, iar Audi nu a vrut sa participe fara sa foloseasca tehnologia lor quattro 4WD. In 2004 Audi a revenit totusi in DTM si cu aceasta ocazie cei trei constructori au decis sa treaca la modele berlina respectiv, Audi A4, Opel Vectra GTS si Mercedes-Benz C-Class. La sfarsitul anului 2005 Opel si-a anuntat retragerea din campionat datorita reducerilor de cheltuieli a celor de la GM Europa, si parca istoria se repeta si in 2012, Chevrolet anuntandu-si retragerea din WTCC.    

 

In anul 2010 fanii DTM aveau sa primeasca o veste mult asteptata. BMW anunta la inceputul anului revenirea in DTM, fapt confirmat in toamna aceluiasi an. Odata cu anuntul facut de BMW, cei trei constructori au luat decizia de a reveni la caroseriile coupe cu 2 usi, iar modele ce urmau a fi folosite erau Audi A5, BMW M3 si Mercedes-Benz C-Class Coupe. Pentru prima oara cei trei constructori impreuna cu organizatorul competitiei, au inceput sa lucreze impreuna la o platforma comuna in ceea ce priveste siguranta noilor masini, realizand in prezent unul dintre cele mai sigure cockpit-uri din motorsport.   

 

Inca de anul trecut vorbeam cu un prieten sa mergem la o cursa din DTM si in calendar tocmai isi facuse aparitia o etapa demonstrativa la Munchen, special dedicata fanilor in care pilotii nu punctau. Agreasem astfel ca aceasta va fi etapa la care vom merge. Intre timp au intervenit alte probleme si nu am mai putut ajunge la nicio etapa. Prezenta la o runda din DTM ramanea astfel un vis frumos, sau poate nu?!

 

In urma cu aproape o luna avea sa vina si cea mai frumoasa veste pentru fanul DTM din mine. BMW Group Romania ne invita sa fim alaturi de echipa BMW Motorsport la etapa din DTM de la Munchen. Zilele au zburat rapid si la fel am facut-o si noi catre Munchen in dimineata zilei de sambata 14 iulie, la ora 9.30 aterizand pe aeroportul Franz Josef Strauss. Am ajuns rapid la hotel, care se afla in vecinatatea stadionului olimpic si cum am intrat in hotel am dat nas in nas cu Bruno Spengler, nimeni altul decat cel care a adus prima victorie pentru BMW de la revenirea in DTM. Nici nu am apucat sa ma dezmeticesc bine, ca in momentul in care m-am suit in lift am dat peste Rahel Frey, pilot Audi. Dupa o scurta reimprospatare de 10 minute si echiparea corespunzatoare ca niste adevarati fani DTM, am plecat spre Olimpiastadion, unde aveam sa luam contact pentru prima oara cu aceasta lume.

 

La stadion ne astepta Steve Mueller din cadrul echipei BMW Motorsport, care ne-a inmanat legitimatiile de presa si care aveau sa ne deschida mai tarziu toate usile. Ceea ce m-a uimit in drum catre stadion si mai tarziu in incinta acestuia a fost atmosfera de sarbatoare, te simteai de parca erai la un mare picnic, toata lumea iti zambea, copiii fluturau steaguri cu constructorul favorit si avand in vedere ca ne aflam langa locul de nastere al BMW, va dati seama care erau steagurile predominante. La tot pasul vedeai sloganurile I M Back, I M Fan, pe tricouri, sepci, etc., si foarte multi fani care se indreptau catre cortul BMW Motorsport.

 

Tot catre acest cort ne indreptam si noi, insa pentru noi acesta reprezenta punctul de plecare catre BMW Team Schniter infiintata in 1963, condusa in prezent de Charly Lamm si care are in componenta sa, pentru DTM, pe Bruno Spengler si Dirk Werner. Aceasta era prima mea intalnire cu masinile de DTM si in special cu noul M3 DTM. Ne aflam la doar cativa centimetrii de bolidul care ascunde sub capota impresionantul motor V8 de 4.0l P66 de aproximativ 480 cp si 500Nm, si asta datorita restrictoarelor de aer conform regulamentului.

 

Turul s-a incheiat dupa aproximativ 20 de minute, in care ni s-a explicat cum pregatesc inginerii si tehnicienii masina inainte de cursa, si ne-am indreptat grabiti spre stadion acolo unde deja incepusera duelurile. Nefiind o cursa obisnuita, etapa de la Munchen s-a desfasurat in sistem de dueluri eliminatorii asa cum se desfasoara Race of Champions. Ziua de sambata a fost dedicata intrecerii pe echipe, care in final avea sa fie castigata de echipa Mercedes-Benz formata din Ralf Schumacher si Jamie Green. Ceea ce a fost impresionant in mometul in care am patruns in incinta arenei, a fost sunetul facut de bolizii de concurs, care este destul de diferit la cele trei modele. C-Class Coupe AMG este cel mai “rau” dintre modele, cu un sunet gros al V8-ului si cu rateuri ale evacuarii de ziceai ca divizia de Panzere a reinviat si a iesit la antrenamente. A5 este de departe cel mai zgomotos cu un sunet care pare a nu avea limita si aduce mai degraba cu un sunet al unui motor V10. M3 DTM este cel mai cuminte dintre cele trei modele, dar asta pana urca la turatii inalte si bestia adormita de sub capota se dezlantuie.      

            

Daca pentru protagonistii celor trei constructori lucrurile se incheiasera sambata, pentru mine cea mai frumoasa parte abia incepea. Urma sa mergem cu un Taxi de 500cp si asta datorita restrictorului de aer, adica un BMW M3 GT model care a adus titlul la constructori la clasa GT din American Le Mans Series in 2011. Pentru o asemenea masina era nevoie si de un sofer pe masura si cine era mai potrivit decat veteranul Dirk Adorf, pilot cu peste 20 de ani de motorsport, specialist al cursei de 24 de ore de la Nurburgring si care in prezent concureaza in campionatul VLN. 1.8km mi-au ridicat nivelul adrenalinei, adica trei ture pe circuitul pe care cu doar cateva minute inainte evoluasera piloti precum David Coulthard, Martin Tomczyk sau Mattias Ekstrom. Odata coborat in scaunul din dreapta al M3-ului GT, Dirk a inceput sa pregateasca cei 500 de cai putere si toata vibratia din podeaua masinii am inceput sa o resimt in tot corpul. Cu toate ca circuitul era destul de scurt, accelerarile, franarile si aderenta incredibila pe viraje m-au uimit, iar puterea motorului parea sa nu aiba limita.  

 

M-am retras dupa aceasta experienta in cortul celor de la BMW Motorsport pentru a reveni cu picioarele pe pamant dupa acest puseu de adrenalina. Relaxarea nu a durat prea mult pentru ca Andy Priaulx si-a facut aparitia si a acceptat sa imi raspunda la cateva intrebari pe care le veti afla in zilele care urmeaza. Nu am incheiat bine filmarea cu Andy ca Bruno Spengler si-a facut si el aparitia si la fel de amabil a raspuns catorva intrebari pe care le-ati putut vedea deja in materialul video publicat pe site. De altfel Bruno a demonstrat ca daca renunta la cariera de pilot, isi va putea crea cu usurinta una de DJ, el fiind cateva ore amfitrionul petrecerii ce a avut loc sambata seara la BMW Welt.   

 

O noua zi o noua provocare. Pentru mine provocarea avea sa fie intalnirea cu directorul BMW Motorsport, Jens Marquardt, omul care din 2011 a preluat postul de conducere de la Mario Theissen si a dezvoltat programul in DTM. Timp de 20 de minute a raspuns intrebarilor puse de noi, si in zilele urmatoare veti afla cat de importanta a fost revenirea in DTM, dar si de ce programul din WRC nu este o prioritate.

 

Pentru concurenti duminica avea sa fie fiecare pentru el, adica era cursa dedicata pilotilor. Bruno era castigatorul de anul trecut si spera sa repete figura frumoasa si sa aduca o noua victorie pentru BMW. Nu a fost sa fie asa insa a reusit sa urce pe ultima treapta a podiumului. Finala s-a dat intre Mattias Ekstrom de la Audi si Jamie Green de la Mercedes-Benz cel care in urma cu o runda reusise in ultimul viraj sa ii fure victoria de sub nas lui Martin Tomczyk. O aversa avea sa creasca suspansul si mai mult, finala fiind intarziata 10 minute. Toata lumea astepta deznodamantul unui weekend de sarbatoare al DTM-ului. Mattias Ekstrom a reusit in final sa isi adjudece victoria la Munchen facandu-si astfel cel mai frumos cadou cu ocazia implinirii a 34 de ani cu doar o zi inainte.   

 

Aventura noastra s-a incheiat odata cu aterizarea pe aeroportul din Otopeni, unde canicula era deja stapana de doua zile pe capitala tarii. Poate ca multi vor crede ca etapa de la Munchen nu reprezinta cu adevarat DTM-ul, insa va asigur ca atmosfera pe care am intalnit-o a fost la fel de competitiva toti pilotii si toate echipele tratand cu cea mai mare seriozitate aceast eveniment. Sigur ca o etapa pe un circuit care aduce puncte in campionat este mult mai importanta, insa pentru fani etapa de la Munchen reprezinta oportunitatea maxima pe care o au de a-si intalni pilotii favoriti si de a interactiona cu acestia.