Programul BMW în motorsport: revenirea în Campionatul German de Turisme (DTM) din 2012

München, 29 aprilie 2010. Sporturile cu motor vor continua să joace un rol important pentru BMW. Planurile companiei urmează a fi implementate într-un program extins. BMW îşi va extinde activitatea în domeniul curselor de automobile de producţie de-a lungul anilor următori: săptămâna trecută, consiliul de conducere al BMW AG a decis implicarea companiei în versiunea restructurată a Deutsche Tourenwagen Masters (DTM / Campionatul de turisme al Germaniei), cu începere din 2012. Pentru ca acest lucru să devină realitate, vor trebui îndeplinite câteva cerinţe obligatorii. Forul ce guvernează campionatul, ITR, lucrează în prezent la aceste reguli preliminarii. Ca o anticipare a rezultatului pozitiv, BMW Motorsport a demarat pregătirile în ceea ce priveşte latura tehnică. Decizia finală este de aşteptat să fie anunţată în cursul acestui an.

Apariţia modelului BMW M3 GT2 în cursele de anduranţă reprezintă un alt pilon important în programul viitor. Aşa cum este cazul şi în acest sezon, BMW va concura în 2011 într-o mare varietate de competiţii cu această maşină sport.

Dr. Klaus Draeger, membru în Consiliul Director al BMW AG şi responsabil pentru dezvoltare, a spus: “Ca urmare a retragerii noastre din Formula 1, realinierea programului de motorsport al companiei noastre a sporit prezenţa BMW în cursele de automobile de serie la un nivel cu totul nou. Automobilele BMW au realizat succese pe întreg mapamondul şi au influenţat semnificativ, încă de la început, imaginea sportivă a mărcii. Din acest motiv, privim această decizie ca un pas serios spre revenirea la origini, după ce ne-am luat adio de la Formula 1. Dorim să ne întărim angajamentul faţă de sporturile cu motor”.

Directorul BMW Motorsport, Mario Theissen, a adăugat: “Noua aliniere a programului ne oferă o multitudine de etape importante în care avem posibilitatea de a demonstra caracterul sportiv prezent în automobilele BMW. Planificata revenire în DTM este o provocare majoră pentru echipa noastră. De-a lungul următoarelor luni, vom face toate pregătirile necesare din punct de vedere tehnic care să ne permită să fim competitivi chiar de la început, în cazul în care vom lua startul în 2012. Graţie tradiţiei bogate în cursele pentru automobile de producţie, BMW M3 este destinat a fi baza de dezvoltare a modelului de competiţie. În 2011 ne vom alinia încă o dată cu modelul BMW M3 GT2 care în acest an va avea sezonul de debut la nivel european”.

Pentru 2011, BMW va dezvolta un motor turbo cu patru cilindri, având capacitatea de 1,6 litri, cu injecţie directă, care va putea fi folosit în campionate în conformitate cu noile reguli Super2000 – aşa cum este FIA World Touring Car Championship (WTCC). Pentru anii următori va fi dezvoltat un nou automobil sport care va fi succesorul actualului model, BMW 320si. În cursul acestui an va fi decis şi modul în care va arăta implicarea BMW în World Touring Car Championship (WTCC) după finalul stagiunii 2010. Anul acesta, BMW concurează în WTCC cu BMW Team RBM şi piloţii Augusto Farfus (Brazilia) şi Andy Priaulx (Marea Britanie).

Competiţiile destinate clienţilor rămân un obiectiv important şi pentru viitor. BMW va continua să dezvolte maşini de competiţie atractive pentru echipele profesioniste private, aşa cum compania a făcut recent cu modelul BMW Z4 GT3. În viitor, performanţele celor mai de succes piloţi privaţi vor continua să fie onorate cu Trofeul BMW Sport. De-a lungul anilor ce urmează, compania va continua tradiţia promovării celor mai talentaţi tineri piloţi în campionatele Formula BMW. Aceasta înseamnă că BMW va oferi şi un program intens de pregătire pentru piloţii tineri. Mario Theissen a declarat: “Faptul că şapte absolvenţi ai campionatelor Formula BMW sunt în prezent printre protagoniştii din Formula 1 este o mândrie pentru noi. Acesta este motivul pentru care vom continua să promovăm tinerele talente şi din 2011. În lunile următoare vom stabili cu precizie sub ce formă va continua acest angajament”.

BMW se bucură de o istorie lungă a succeselor în competiţiile internaţionale destinate turismelor. Încă din anii ’60, marca şi-a confirmat noul statut de producător premium de automobile sport cu o serie de titluri de campion. Piloţii BMW au sărbătorit un total de 12 titluri de campioni europeni cu modelele BMW 2002, BMW 3.0 CSL şi BMW 635 CSi Coupé. Alături de toate acestea, Volker Strycek (Germania) şi-a condus modelul BMW 635 CSi către victorie în sezonul de debut al DTM, în 1984. BMW M3 a fost aliniat la start pentru prima dată în 1987 – şi imediat s-a dovedit a fi o maşină de curse demnă de superlative. Roberto Ravaglia (Italia) a cucerit titlul de campion mondial, Winni Vogt (Germania) a fost încoronat campion european, iar Eric van de Poele (Belgia) a fost primul în DTM.

Ravaglia a trecut în palmares încă două titluri consecutive în DTM, pilotând BMW M3 în 1988 şi 1989. În istoria participărilor sale în acest campionat, BMW a adunat 49 de curse câştigate, 30 de pole position şi de 64 de ori a stabilit cel mai bun timp pe un tur de circuit. Până în 1992 inclusiv, piloţii BMW M3 au totalizat, pe întregul mapamond, peste 1.500 de succese individuale şi peste 50 de titluri internaţionale.

Campionatul European a fost relansat în 2001 – şi încă o dată, un pilot BMW, Peter Kox (Olanda), a fost cel care a cucerit titlul. După ce câştigase un titlu în Campionatul European din 2004, la comenzile unui BMW 320i, Andy Priaulx (Marea Britanie) a reuşit să cucerească şi titlul în nou înfiinţatul Campionat Mondial (WTTC – Word Touring Car Championship) în 2005, cu aceeaşi maşină. Priaulx a reuşit să-şi apere cu succes coroana şi în următorii doi ani, beneficiind de modelul BMW 320si WTCC.

În trecut, BMW a înregistrat succese şi în cursele de anduranţă: piloţii BMW au câştigat cursa de 24 ore de la Nürburgring (Germania) de 18 ori. Printre realizările mărcii cu sediul la München a fost şi victoria în ediţia inaugurală a competiţiei, care a avut loc în 1970. În 1998 BMW a reuşit primul succes cu un automobil cu motor diesel: BMW 320d. Piloţii BMW au fost victorioşi în 21 de rânduri şi în clasica de la Spa-Francorchamps (Belgia). Pe Le Mans (Franţa), echipa BMW Motorsport a reuşit o victorie istorică în clasamentul general, cu prototipul BMW V12 LMR, în 1999. Concurând cu modelul BMW M3 GTR, BMW a ocupat primul loc în clasamentul constructorilor, în cel al echipelor şi în cel al piloţilor din American Le Mans Series, în sezonul 2001.

via:  BMW Group România Media Information