Raliul Monte-Carlo 2014 – Victorie pentru Sebastien Ogier

La sfarsitul primei zile a Raliului Monte-Carlo, Sebastien Ogier se regasea in pozitia a patra. A urmat o zi secunda in care Ogier a reusit sa recupereze ecartul de peste 40 de secunde, pe care Bouffier il avea si, mai mult decat atat, reusea sa termine ziua cu un avans de +51.1s in fata aceluiasi francez. Cu doar 4 probe speciale ramase de disputat in ultima zi, Ogier nu trebuia decat sa isi conserve avantajul, lucru pe care l-a si facut insa intr-un stil de mare campion, el reusind sa castige doua din cele 3 probe speciale desfasurate. Parcursul celebrei Col du Turini s-a dovedit a fi ca intotdeauna o provocare, cea de-a doua trecere fiind anulata datorita zapezii cazute in cantitate foarte mare. Jaroslav Melicharek a ramas impotmolit in drumul spre startul probei creand un adevarat ambuteiaj, fapt care a determinat organizatorii sa anuleze proba. Ogier reuseste sa castige acasa si sa isi treaca in cont inca o victorie la Monte-Carlo de aceasta data insa la volanul unui model WRC, Volkswagen reusind sa bifeze victoria si in acest celebru raliu. “Am vrut neaparat sa castig acest raliu de casa. Este un start de sezon perfect pentru mine si echipa a facut o treaba extraordinara. Este o senzatie foarte frumoasa sa castigi la Monte-Carlo mai ales ca acum face parte din nou din WRC. De aceea aceasta victorie este mult mai importanta decat cea obtinuta aici in 2009, cand raliul conta in IRC.” declara Ogier.  

Rally Monte Carlo 2014

Locul secund i-a revenit lui Bryan Bouffier, care a luat startul in aceasta etapa ca si pilot privat la volanul unui automobil Ford Fiesta WRC. Chiar daca este pilot de teste pentru cei de la Hyundai, Bryan nu a fost nominalizat in acest an la startul niciunui raliu de catre constructorul sud-coreean si cu siguranta dupa aceasta performanta acestia se vor intreba daca au facut alegerea corecta. 

Bryan Monte 2014

Ultimul loc al podiumului i-a revenit lui Kris Meeke, care obtine un rezultat bun pentru Citroën, el fiind totodata si primul britanic care reuseste dupa 11 ani sa urce pe podiumul unei etape de WRC, ultima reusita apartinandu-i lui Richard Burns in Raliul Australiei, locul 3 in 2003 la volanul unui Peugeot 206 WRC. Pentru Meeke rezultatul este o reusita care ii reda increderea de care avea nevoie dupa incidentul din Raliul Marii Britanii de anul trecut. “A fost un raliu dificil si personal nu am mai intalnit astfel de conditii intr-o etapa. M-am simtit bine la volanul modelului DS3 WRC si le multumesc celor care au avut incredere in mine. Ii multumesc si lui Yves Matton ca mi-a acordat aceasta sansa si am putut sa rasplatesc echipa.” incheia Meeke, care a reusit sa mai acumuleze inca un punct in Power Stage, terminand PS15 cu al treilea timp.   

Meeke Monte 2014

Mads Østberg a inceput cu dreptul sezonul alaturi de Citroën, norvegianul reusind sa termine raliul in pozitia a patra aducand puncte pretioase pentru constructor. “Aceasta a patra pozitie este ca o mica victorie pentru noi. Trebuie sa multumesc echipei pentru acest lucru. Chiar daca am facut mici erori, conditiile au fost extrem de dificile si acum abia astept Raliul Suediei.” spunea Mads.  

Rally Monte Carlo 2014

Jari-Matti Latvala a reusit ce si-a propus, locul 5 la finalul raliului, victoria din Power Stage i-a mai adus inca trei puncte in clasamentul general. “Sunt foarte fericit de locul 5 acesta fiind si rezultatul pe care il aveam in vedere inca de la inceput. Am pus punct unui parcurs foarte slab la Monte, unde conditiile au fost extrem de grele. Ma bucur pentru punctele obtinute in Power Stage si asteptam cu interes Raliul Suediei.” declara Latvala. 

Elfyn Monte 2014

In tabara M-Sport Elfyn Evans reuseste un frumos loc 6 mostenit de la Mikko Hirvonen care a abandonat pe ultima proba speciala a raliului cu probleme tehnice, dupa ce s-a chinuit in a-si gasi un ritm pe intreaga desfasurare a raliului, avand dificultati in a se apropia de lupta la varf. 

 

Rezultate finale Raliul Monte-Carlo 2014

1. Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) 3:55:14.4
2. Bryan Bouffier / Xavier Panseri (Ford Fiesta RS WRC) +1:18.9
3. Kris Meeke / Paul Nagle (Citroën DS3 WRC) +1:54.3
4. Mads Østberg / Jonas Andersson (Citroën DS3 WRC) +3:53.9
5. Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC) +6:08.3
6. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +8:37.4
7. Andreas Mikkelsen / Mikko Markkula (Volkswagen Polo R WRC) +11:42.3
8. Jaroslav Melicharek / Erik Melicharek (Ford Fiesta RS WRC) +21:56.2
9. Matteo Gamba / Nicola Arena (Peugeot 207 Super 2000) +23:50.7
10. Yuriy Protasov / Pavlo Cherepin (Ford Fiesta R5) +25:43.1

 

Clasamentul general al pilotilor

1. Sébastien Ogier 27 points
2. Bryan Bouffier 18 points
3. Kris Meeke 16 points
4. Jari-Matti Latvala 13 points
5. Mads Østberg 12 points
6. Elfyn Evans 8 points
7. Andreas Mikkelsen 6 points
8. Jaroslav Melicharek 4 points
9. Matteo Gamba 2 points
10. Yuriy Protasov 1 point

 

Clasamentul constructorilor

1. Volkswagen Motorsport 37 points
2. Citroën Total Abu Dhabi World Rally Team 33 points
3. M-Sport World Rally Team 10 points
4. Volkswagen Motorsport II 8 points