Avancronica: Raliul Noii Zeelande

Urmatoarea etapa pe calendarul World Rally Championship are loc in Noua Zeelanda, aceasta find a 5-a runda din campionat.

Dupa patru raliuri, Sebastien Loeb are un avans considerabil in clasamentul general, castigand ultimele 3 raliuri cu Citroen-ul C4 WRC.

Loeb a fost victorios si in 2008 in Noua Zeelanda, dar traseul din 2010 a fost schimbat considerabil. Avand parcul de service in Auckland, dupa ce 3 ani s-a aflat in Hamilton, prima zi a raliului, care este si cea mai lunga, include o revenire pe probele speciale din nord, care nu s-au mai aflat pe calendarul WRC din 2005.

Disputate in Whangarei si Kuipara, probele speciale de vineri au loc pe o suprafata neteda de macadam, find foarte apropiate de o suprafata de asfalt, datorita faptului ca aceste trasee sunt folosite si de masini in mod obisnuit.

Dupa primele 4 probe speciale, echipele au un mic ragaz in parcul de service din Whangarei, urmand a ataca inca 4 probe speciale, precum si ultima proba speciala de 1,5 km ce va avea loc in Auckland pe o suprafata de asfalt.

Probele speciale de sambata se vor disputa la sud de Franklin si in nordul Waikato, avand 2 bucle si 4 probe speciale, precum si 2 treceri pe proba super speciala de pe circuitul din Hampton Downs, situat la sud de Auckland.

Ultima zi, de duminica, este cea mai scurta, avand 4 probe speciale si un total de 81,7 km. Ultima zi include 2 treceri prin coasta Whaanga, aflata in apropriere de coasta Tasman, avand parcul de service in orasul pitoresc Raglan.

Cine va castiga?

Chiar daca Loeb este omul momentului in WRC, exista totusi cativa piloti, ce vor concura in Auckland, determinati sa puna capat victoriilor francezului.

Petter Solberg, care are la dispozitie un C4 WRC, a ajuns pe locul 2 in clasamentul general, dupa ce a ocupat un loc 3 in Raliul Turciei, dar ar fi reusit o evolutie si mai buna daca bugetul sau restrans nu l-ar fi fortat sa reduca ritmul pentru a nu afecta masina. Totusi probele speciale din Noua Zeelanda find mai netede, deci mai putin solicitante, Solberg ar putea face o figura frumoasa.

Mikko Hirvonen si Jari Matti-Latvala se aflau pe drumul de a reusi pentru echipa Ford primele 2 locuri, dar finalul Raliului Turciei avea sa naruie visele echipei, Hirvonen avand o pana, iar Latvala lovind masina. Hirvonen a castigat prima etapa din sezonul 2010, in Suedia, iar o victorie l-ar mai apropia pe Hirvonen de francez.

In ciuda abandonului in Turcia, Latvala continua sa impresioneze, acesta abordand strategia fara riscuri. Latvala este asteptat sa demonstreze ca poate mai mult, pentru a se impune in fata pilotului numarul 2 de la Citroen, Dani Sordo.

Pilotul echipei Citroen Racing Team, Dani Sordo, se afla sub o mare presiune in Noua Zeelanda. Nu a reusit nici o clasare pe podium in acest sezon si nu a reusit sa termine ultima etapa dinTurcia, acesta iesind in decor. Pentru a inrautati lucurile, Dani Sordo este presat de pilotul echipei Citroen Junior Team, Sebastien Ogier, care a avut o evolutie foarte buna de la inceputul sezonului 2010..

Ogier a impresionat in Turcia, conducand raliul, pana cand o pana l-a facut sa piarda timp pretios. Etapa din Noua Zeelanda nu s-a aflat pe calendarul francezului, dar datorita evolutilor bune, managerul Citroen a insistat in strangerea unor fonduri pentru ca Ogier sa participe la cat mai multe raliuri.

Avandu-l coechipier pe Kimi Raikkonen, care nu va fi prezent in Noua Zeelanda, toata atentia se va indrepta catre Ogier.

Britanicul Matthew Wilson urmareste un loc printre primii 5, in timp ce norvegianul Henning Solberg urmareste revenirea in primii 10, dupa un raliu frustrant in Turcia.

Runda din Noua Zeelanda este importanta si pentru clasa P-WRC, precum si S-WRC, care sunt conduse de Armindo Araujo, respectiv Xevi Pons.

Pneuri

Toti competitorii din clasa cu tractiune integrala vor folosi in Noua Zeelanda pneuri Pirelli Scorpion de macadam dur. Echipele pot avea pana la 2 roti de rezerva, cu toate ca doar o roata se va afla in masina, mai ales pe prima trecere, unde riscul de a face pana este mult mai mic ca pe alte probe speciale de macadam.

Mai jos puteti vedea planul orar al desfasurari probelor speciale:

Prima zi (vineri)
[table id=26 /]

A doua zi (sambata)
[table id=27 /]

A treia zi (duminica)
[table id=28 /]

*orele de start ale probelor speciale din tabelul de mai sus , sunt calculate pentru fusul orar al Noii Zeelande, adica cu 9 ore inaintea Romaniei

Foto: automobilsport.com