Avancronica Raliului Finlandei

In anumite parti ale Finlandei, soarele nu rasare timp de 51 de zile iarna, asta inseamna 1224 de ore de intuneric, ceea ce inseamna destul de mult. Si oare la ce se gandesc  finlandezii? Saptamana aceasta se gandesc probabil la Grand Prix-ul  Jyvaskyla sau cunoscut mai degraba  sub denumirea de Raliul Neste Oil – Finlanda.

Lucrurile poate s-au schimbat odata cu trecerea anilor, dar importanta acestei bijuteri in coroana World Rally Championship a crescut cu timpul, aceasta etapa fiind cea mai dorita de toti pilotii in palmaresul lor.

Si pentru prima oara, au doar 2 zile la dispozitie pentru a dovedi ca merita sa fie succesorii lui Marcus Gronholm sau Markku Alen. Ogranizatorii etapei din Jyvaskyla, au ales o varianta radicala, renuntand la ziua de duminica, adaugand mai multe probe speciale in cele doua zile precedente. Lucrurile ar parea mult mai simplificate, dar in realitate, avem de-a face cu un raliu de anduranta in 48 de ore.

Formatul poate parea schimbat in acest an, dar traseele raman in general aceleasi ca si anul trecut, cu doar 6 km in plus, iar cei 304 km ai raliului vor fi plini de fani dornici sa-si urmareasca favoritii in exercitiu.

La fel de mult cum pilotii doresc  victoria in Finalanda, la fel si fanii sunt dornici sa urmareasca ce se intampla in aer , nu la fel de mult pe cat ce se intampla pe traseu . Sariturile incredibile, care fac ca aceasta etapa sa fie speciala, precum si unghiurile masinilor atunci cand aterizeaza fac deliciul spectatorilor.

Si lucrurile nu sunt impresionante doar din punctul de vedere a ceea ce se intampla pe probele speciale, dar si parcul de service din Paviljonki, reprezinta templul evenimentelor din intreaga lume, avand o ruta compacta,  care poate face invidios orice organizator din lume. Raliul se desfasoara in jurul orasului  Jyvaskyla, iar locuitorii iubesc acest lucru. Vara nu ar mai fi asa frumoasa fara acei oameni nebuni si masinile lor zburatoare.

Cine va castiga?

Ce putem spune? Credem in Sebastien Loeb? Oare chiar nu va forta si se va multumi cu locul 2 sau 3? Va trebui sa asteptam si sa vedem.

Lucrurile stau bine in teorie, dar la fel cum afirma si pilotul francez, cand casca este pusa in cap, aceasta scoate la iveala o alta gandire.

Cu siguranta Ford va avea o alta determinare fata de Raliul Bulgariei. Castigand anul trecut in Finlanda, cu siguranta cei de la Ford au mai inlaturat din presiune, precum si din asteptarile fanilor, nu?  Hirvonen a aratat ca este in stare sa castige, dar o greseala il poate pune intr-o atentie negativa din partea presei finlandeze.

Jari-Matti Latvala a mai reusit sa adauge inca un an de experinta  si nu exista indoiala ca pilotul echipei Ford nu va forta la maxim in cele 2 zile fata de cele 3 de anul trecut.

Petter Solberg ar putea face o figura frumoasa, se va afla intr-o pozitie buna daca traseul va ramane uscat, iar C4 WRC si-a aratat valoarea pe probele speciale din Finalanda. Cat despre coechipierul lui Loeb, Sebastien Ogier, oare este mult prea devreme sa ne gandim la o victorie in aceasta etapa, in care experienta reprezinta totul? Parca acelasi lucru l-am spus si la inceputul sezonului in Auckland?

Pe langa etapa din WRC, Raliul Finlandei va reprezenta si  o runda pentru masinile S2000 precum si cele din P-WRC, spectacolul fiind garantat in cele 2 zile. In termeni de S-WRC, pilotii locali, Jari Ketomaa si Janne Tuohino (amandoi pilotand Fiesta) vor face legea.

In acest an Raliul Neste Oil – Finlanda reprezinta un eveniment special din 2 motive. Unul este faptul ca ca reprezinta a 6-a aniversare a evenimentului, iar al doilea motiv il reprezinta participarea pentru a 22-a oara a eroului local  Juha Kankkunen ( exact, douazeci si doua de participari) in WRC. De trei ori castigator  in Finalanda, Kankkunen nu va lupta pentru o victorie, dar cu siguranta va urmari un loc intre primii 10 piloti la volanul unui Ford Focus RS WRC.

Pneuri

Toti participantii cu tractiune integrala vor folosi in Finlanda pneuri moi de macadam, Pirelli Scorpion. Echipele pot avea pana la 2 roti de rezerva, dar doar o roata se va afla in masinile de WRC, datorita riscului mic de a avea pana in aceasta etapa fata de alte raliuri.

Lista echipajelor inscrise numara nu mai putin de 120 de echipaje din care 19 vor pilota automobile de specificatie WRC iar alti 17 vor pilota automobile S-2000 .