LOEB SI CITROËN HOTARATI SA INTRE IN ISTORIE

Citroën joaca pe o miza mare in Raliul Frantei, etapa a 11-a din Campionatul Mondial de Raliuri FIA. Aceasta etapa, care se va desfasura in premiera in Alsacia, este una cu o incarcatura emotionala puternica pentru Sébastien Loeb, care va evolua in fata propriilor suporteri. Victoria cu numarul 60 pentru Loeb/Elena le va aduce automat si cel de-al saptelea titlu mondial. In plus, echipa Citroën Total, care conteaza si pe echipajul Dani Sordo / Diego Vallejo, are sanse mari sa castige cel de-al saselea titlu mondial la constructori.

Raliul Frantei a revenit in calendarul Campionatului Mondial de Raliuri, dupa un an de absenta, cu un traseu complet nou in zona Alsacia. Raliul, cu cartierul general la Strasbourg, include o gama variata de probe speciale prin padure, prin vii, la o altitudine mare si chiar intr-o zona militara, iar ultima proba se va desfasura chiar pe strazile din Hagenau, ca un omagiu adus lui Loeb care s-a nascut in aceasta localitate. In aceste conditii este foarte clar de ce toti isi doresc ca Loeb sa castige aici: „Este o presiune imensa. Tinand cont de rata mea de succes pe o astfel de suprafata, toata lumea se asteapta sa castig aici fara probleme”, admite sextuplul campion mondial. „Dar acest raliu nu va fi mai usor decat altele. Ba dimpotriva. Este un raliul complet nou, cu probe rapide, extrem de dificile, iar in acest sezon am vazut ca sunt sase piloti care pot castiga oricand o etapa. Lupta din campionat a fost extrem de disputata anul acesta si este prematur sa tragem concluzia ca va fi o cursa usoara pentru mine.”

Sebastien a castigat, anul acesta, cinci etape si este lider in clasamentul general cu un total de 201 puncte. Singurii piloti care pot sa-l mai ajunga sunt Sébastien Ogier (158 puncte) si Jari-Matti Latvala (132 puncte). Cu trei etape ramase de disputat, calculele sunt foarte simple: cuplul Loeb/Elena trebuie sa castige macar un raliu din cele trei ramase. „Ideal ar fi sa castigam titlul cat mai repede posibil,” spune Sebastien. „Desigur, sa castig a 60-a cursa din cariera si al saptelea titlu mondial acasa este un vis pe care sper sa mi-l implinesc.”

Echipa Citroën Total se afla intr-o pozitie excelenta si in clasamentul constructorilor cu un avans de 95 de puncte fata de urmatoarea echipa din clasament. In aceste conditii, echipa isi permite sa si piarda cateva puncte in Raliul Frantei. Daca dupa aceasta etapa diferenta va fi mai mare de 86 de puncte, Citroën va putea sa sarbatoreasca cel de-al saselea titlu la constructori.

In Raliul Frantei, echipa Citroën Total va conta si pe Dani Sordo si Diego Vallejo pentru a-si atinge obiectivul. Dani a terminat pe doi etapele din Bulgaria si Germania, desfasurate pe asfalt, si si-a propus sa obtina cat mai multe puncte si in Franta. „Cred ca va fi o atmosfera incredibila la acest raliu si toti il vor sustine pe Seb. Ca de obicei, obiectivul meu este sa termin pe podium. Dupa primele probe vom sti exact ce putem obtine in Franta”, a spus Dani Sordo.

Si echipa Citroën Junior va lua startul in Raliul Frantei cu doua modele C4 WRC care vor fi pilotate de echipajele Sebastien Ogier / Julien Ingrassia si Kimi Räikkönen / Kaj Lindström. Sebastien Ogier a castigat deja doua etape pe macadam anul acesta si vrea sa-si demonstreze combativitatea si pe asfalt, iar Kimi Räikkönen, dupa victoria din  Rallye Vosgien, vrea sa obtina aici cel mai bun rezultat din WRC in acest sezon.

Laura Antonov – Citroen Romania