Interviu exclusiv cu Kris Meeke : “sunt ferm convins ca vom viza podiumurile “

 

Rezultatele modificarilor aduse  de FIA regulamentului Campionatului Mondial de Raliuri nu au intarziat sa apara si, odata cu Raliul Sardiniei din acest sezon, am putut saluta revenirea celor de la MINI in campionat. Istoria celor de la MINI este extrem de captivanta, dar astazi ma rezum doar sa va aduc aminte ca la inceput a existat Austin-Healey si din ambitia lui Alec Issigonis a lua nastere MINI. Acesta nu a construit celebra masina cu gandul la competitii, insa John Cooper a facut-o, astfel ca denumirea oficiala a modelului lansat in 2011 este MINI John Cooper Works WRC.

 

 

Pentru nord-irlandezul Kris Meeke participarea in WRC alaturi de MINI inseamna si colaborarea cu cel mai prestigios preparator britanic de automobile de competitii, Prodrive, acestia fiind cei desemnati pentru dezvoltarea noii masini de raliuri bazata pe modelul Contryman. Nascut pe 2 iulie 1979 in Dungannon – Irlanda de Nord, Meeke a studiat la Universitatea Queen`s din Belfast, unde si-a obtinut  licenta de inginer in mecanica. Dupa ce a lucrat ca inginer proiectant pentru cei de la M-Sport, Meeke a debutat in raliuri in anul 2000, castigand un trial pentru tineri piloti organizat de Peugeot la care au luat parte peste 300 de concurenti. Incepand cu anul 2002 el a fost luat sub aripa protectoare a regretatului pilot Colin McRae, ambii lucrand in acea perioada la M-Sport iar in 2009, alaturi de copilotul sau Paul Nagle, s-a impus in Challengerul Intercontinental de Raliuri ( IRC ) terminand sezonul pe locul intai.

 

 

De-a lungul ultimilor zece ani Kris Meeke a progresat, chiar daca debutul sau in acest domeniu poate fi considerat unul intarziat. Au fost ani in care Meeke a trebuit sa faca fata frustrarilor si dezamagirilor, dar a continuat sa lupte si a fost tot timpul sclipitor si promitator. Pasiunea sa enorma i-a oferit sansa sa evolueze incepand cu acest an la varful raliurilor, dar greul acum incepe!  In premiera pentru o publicatie din Romania, Kris Meeke ne-a acordat  un interviu in exclusivitate in care optimismul si umorul tipic englezesc sunt omniprezente.

 

 

Motorsportnews.ro : De unde provine pasiunea pentru raliuri ? Cum ti-ai inceput cariera si unde crezi ca te vei afla de-a lungul anilor?


Kris Meeke : Interesul mi-a fost aprins de tatal meu, care era implicat in prepararea masinilor de raliu. Am crescut inconjurat de masini de raliu dar am ales drumul ingineresc. Am lucrat ca inginer proiectant pentru Ford World Rally Team si dupa aceea, la 21 de ani, am participat la o selectie pentru pilotii de raliuri, competitie pe care am si castigat-o. Inainte de acel eveniment nu stiam daca sunt in stare sau nu  sa pilotez o masina de raliu si nici nu aveam ambitii de acest gen.

 

 

Motorsportnews.ro: Care este cea mai memorabila cursa a ta de-a lungul anilor ? Dar cel mai hazliu moment din cariera ?


Kris Meeke : Cu siguranta Raliul San Remo din 2009, deoarece prin castigarea acelui raliu am castigat si titlul in IRC. Cu toate ca nu a fost chiar amuzant la momentul respectiv, poate ca cel mai hazliu moment a fost in Finlanda in 2003 cand am intrat cu masina in parcul de service si am calcat pe un cablu pe care l-am taiat. Acel cablu asigura toata infrastructura comunicatiilor pentru tot raliul. Absolut totul s-a intrerupt!

 

 


Motorsportnews.ro: In 2010 ai semnat cu cei de la MINI. Cum a decurs dezvoltarea modelului MINI John Cooper Works WRC  si care este parerea ta despre debutul din Raliul Sardiniei ?


Kris Meeke : Este fascinant sa fii implicat intr-un proiect chiar de la inceput si sa vezi cum evolueaza. Cat despre Sardinia, cred ca putem extrage doar lucruri pozitive din acel eveniment. Din pacate am avut o mica problema ceea ce a insemnat ca nu am putut parcurge toate probele speciale, dar raliul ne-a aratat ca ne indreptam in directia care trebuie. De asemenea problema avuta este acum rezolvata si nu va mai reaparea. Nu ne-am luptat pentru podium  si nimeni nu se astepta la asa ceva, dar viteza masinii a fost foarte impresionanta. Cum am spus a fost o experienta pozitiva pentru echipa.

 

 

Motorsportnews.ro : Chiar daca ai abandonat, ai fost foarte rapid, ba mai mult ai reusit sa termini o proba speciala pe locul trei. Ce parere ai despre masina ? Care sunt punctele ei forte in comparatie cu Fiesta si Ds3 ?


Kris Meeke : Faptul ca am reusit sa stabilim un timp in top trei, in ciuda faptului ca nu am mai concurat pe masina intr-un raliu si mai ales la acel nivel, cred ca a fost ceva exraordinar. Este dificil sa spunem acum care sunt punctele noastre forte in comparatie cu celelalte masini dupa doar un singur eveniment, dar mergem in raliuri sa castigam.

 


Motorsportnews.ro : Recent ati testat masina si pe asfalt. Cum s-a comportat aceasta ?


 

Kris Meeke : Foarte bine si din nou pozitiv. Acum imi intensific experienta intr-o masina world rally car asa ca totul este minunat pentru mine si totodata diferit. Totusi, cred ca Dani (Sordo) este mult mai in masura sa va confirme daca mergem in directia potrivita sau nu, avand mai multi ani de experienta in WRC. El a fost foarte impresionat dupa acest test si cred ca acest lucru este un semn bun.

 

 

Motorsportnews.ro : Care sunt planurile voastre pentru celelalte cinci raliuri la care veti lua startul in acest sezon ? Vei pilota 100% sau acumularea de experienta prin terminarea raliului este mai importanta ? Care va fi strategia pentru 2012 ?


Kris Meeke : Acesta este singurul mod de a pilota. Practic in aceste sase raliuri din acest an ne realizam testele in public. Concuram impotriva celor mai buni piloti in mondialul de raliuri, care piloteaza probabil la 110% din capacitate asa ca noi trebuie sa pilotam macar 100% sa vedem cum suntem in comparatie cu ei. In 2012 sunt ferm convins ca vom viza podiumurile.

 

 

Motorsportnews.ro : Ai castigat titlul la piloti in IRC in 2009. Ce parere ai despre acest campionat in comparatie cu WRC ?

 


Kris Meeke : Fara IRC foarte multi piloti, inclusiv eu, ne-am fi luptat sa rezistam in aceasta cariera de pilot. Este o competitie cu un nivel foarte ridicat, dar in acelasi timp mentine bugetele destul de reduse astfel incat sa permita mai multor oameni sa isi permita aceste evenimente. Cat despre WRC, acesta este un campionat destul de special si bineinteles ca acesta a fost intotdeauna ambitia mea.

 

 

Motorsportnews.ro : Ce parere ai despre noul regulament introdus de FIA fata de masinile world rally car ? Cum ti se par aceste schimbari in comparatie cu vechile generatii ?

 

Kris Meeke : Cred ca toata lumea este foarte multumita cu aceste noi reglementari. Sunt foarte restrictive astfel incat esti limitat in ceea ce faci in ciuda bugetului pe care il poti avea. Cred ca sunt un pas bun in directia potrivita. Cu motorizarea de 1.6 turbo le-a fost permis constructorilor sa aiba motoare care se regasesc si pe masinile de strada. Aceste motoare suna bine si sunt nemaipomeninte pentru spectatori, si nu trebuie niciodata sa uitam cat de importanti sunt spectatorii!

 


 

Motorsportnews.ro : Daca ai putea sa dai restart ca in jocurile pe calculator, pentru ce proba speciala ai face-o si de ce? Care proba este favorita ta?

 

Kris Meeke : Nu am una preferata pana in acest moment doar iubesc sa pilotez  masina de raliu. Imi plac specialele din Finlanda, Marea Britanie si San Remo pentru ca imi creaza un sentiment placut de nedescris. Deasemeni, din ce am vazut pana acum, specialele din Noua Zeelanda ar trebui sa imi placa foarte mult, asa ca d-abia astept sa ajung acolo in 2012.  

 


Motorsportnews.ro : Ai auzit despre vreun pilot de raliuri din Romania ? Ai participa la vreun raliu la noi in tara daca ai fi invitat?


Kris Meeke : Trebuie sa fiu cinstit si sa spun ca nu am auzit. Mi-ar placea sa concurez in Romania daca ar fi un eveniment adecvat acolo. WRC este un campionat mondial asa ca de ce nu si un eveniment in Romania.

 

 

10 intrebari&raspunsuri rapide:

Mancarea favorita: Friptura

Bautura favorita : Red Bull

Genul muzical/ artistul preferat : toate genurile/Oasis

Filmul favorit : desi nu am apucat sa-l vad, cred ca documentarul cu viata lui Senna

Sezonul favorit : 2009 cand am castigat titlul in IRC

Hobbyuri: Mountain biking

Pilotul favorit : Colin McRae

Asfalt/macadam: nicio preferinta

FWD/RWD/AWD: AWD

Sponsori: Nu am unul personal, dar lucrez la asta !

One thought on “Interviu exclusiv cu Kris Meeke : “sunt ferm convins ca vom viza podiumurile “”

Comments are closed.