Intrebari si raspunsuri cu Jari-Matti Latvala

Jarri-Matti Latvala a reusit a 4-a sa victorie in World Rally Championship, reusind sa se impuna in Raliul Finlandei, devenind totodata cel mai tanar pilot care reuseste sa castige aceasta etapa de raliu. Mai jos puteti vedea cateva intrebari adresate pilotului de catre cei de la wrc.com , dupa Raliul Finlandei.

Cum te simti sa te afli pe prima treapta a podiumului la tine acasa?

“Ma simt incredibil. Atat de bine si mult mai usurat, cu atatia oameni pe care i-ati vazut la festivitatea de premiere, precum si pe probe, ei sunt cei care au venit sa ne sustina, pentru ca noi sa castigam. Nu poate fi descris in cuvinte.In plus sunt foarte fericit sa aflu ca sunt cel mai tanar pilot care castiga aceasta etapa. Sebastien Loeb a batut toate recordurile, macar mi-a lasat si mie ceva”.

Cum se compara cu celelalte victorii pe care le-ai obtinut?

“Ok, unul din momentele cele mai importante pentru un pilot este de a castiga primul raliu in WRC.Cred ca orice pilot poate afirma asta. Dar castigarea Raliului Finlandei este foarte speciala. Este greu de comparat cu Noua Zeelanda, este a doua mea reusita frumoasa a carierei mele, pana in prezent”.

Dupa abandonul lui Mikko ai simtit presiunea de a continua si a lupta pentru victorie? Vineri ai crezut ca o sa castigi?

“Am inceput cu un ritm bun, dupa care am avut parte de o saritura foarte mare in Urria. Toata lumea cunoaste aceasta saritura, dar totusi am sarit prea departe – nu m-am putut relaxa si m-am lovit la spate.Mikko pur si simplu zbura, dar dupa ce a abandonat mi-a parut rau pentru ca incepuse foarte bine. Nu am vrut sa ma gandesc prea mult la aceasta situatie. Am vorbit cu Miikka in masina dupa care am vrut doar sa-mi fac treaba. Stiam ca suntem singura masina a echipei ramasa in acest raliu si a trebuit sa ma concentrez si sa ma bucur de traseu, la fel cum a afirmat si Malcom, asta conteaza. Dupa ce mi-am revenit de la durerile de spate, m-am relaxat si raliul a mers intr-o directie mai buna. Dar in acel moment nu ma gandeam ca putem castiga acest raliu, dar am avut un sentiment bun dupa prima oprire importanta in parcul de service.”

Cate riscuri ti-ai asumat sambata?

“Sincer am avut ceva noroc cu ploaia. A ajutat pe prima proba, dupa care m-am gandit ca am pierdut timp pe a doua si trebuie sa recuperez pe a treia proba speciala. Am mers foarte bine pe cei 4 noi km de pe a treia proba speciala si m-a ajutat foarte mult. Sebastien a fortat foarte mult, de fapt amandoi si m-au pus intr-o situatie dificila. Totusi spre dupa-amiaza, am reusit sa recuperez, dupa care m-au ajuns ei, dupa care am recuperat eu si tot asa, a fost un joc de-a soarecele si pisica. Am reusit sa imi mentin capul pe umeri si chiar am un mare respect pentru evolutia avuta de piloti, precum Sebastien Ogier, care a reusit sa mearga atat de bine”.

Tu in mod normal nu bei, dar vei petrece cu niste sampanie?

“Cred ca voi gusta putin, dar nu am sa beau asa de mult Am sa petrec putin, dar Luni voi testa un Escort BDA pentru un raliu ce va avea loc weekend-ul viitor. Trebuie sa fiu pregatit si foarte atent la noua suspensie a acelei masini. Trebuie ca aceste lucruri sa fie puse la punct inainte de inceperea raliului.”

Aceasta este a 4-a ta victorie in WRC, care te claseaza cu o victorie in plus fata de eroul tau Henri Toivonen. Cum te face sa te simti acest lucru?

“Este ceva special. Henri a castigat de doua ori Raliul RAC, iar la Monte Carlo s-a impus o data. A fost un pilot foarte rapid, dar totodata o persoana care a facut ceva greseli in cariera sa. Timpul a trecut destul de mult fata de anii ’80.Sunt bucuros sa stiu ca am reusit sa progresez, dar totodata ma simt bine ca i-am batut recordul”.

In ce moment ai crezut ca poti castiga acest raliu?

“Ei bine penultima proba speciala a reprezentat momentul cand am vazut ca Ogier forteaza. Am avut ceva emotii, dar cand am vazut primii timpi intermediari ai ultimei probe, eram sigur ca vom reusi. Dar nu am crezut ca vom castiga acest raliu cand am ajuns aici. Target-ul meu l-a reprezentat un loc pe podium. Lucrurile au inceput sa mearga bine Vineri seara si in acel moment m-am gandit la posibilitatea unei victorii, dar stiam ca totul trebuie sa mearga perfect”.