Proba mixta de macadam si asfalt poate decide invingatorul la Raliul Turciei

Prima proba speciala a zilei a doua din raliul Turciei, de sambata 16 aprilie poate fi decisiva pentru etapa a patra din World Rally Championship.

Masurand o distanta de 18,17 km, proba speciala din Gocbeyli include 13 km de drum de asfalt, dupa care echipele trebuie sa parcurga inca 54,74 km pe macadam inainte de a reveni in parcul de service din Pendik, pentru a face schimbul de pneuri.

Regulamentul campionatului prevede ca pilotii trebuie sa ruleze cu pneurile dure de macadam Pirelli, avand 2 roti de schimb la dispozitie pentru fiecare bucla a probelor speciale. Chiar daca pneurile de macadam Pirreli Scorpion isi mentin nivelul inalt de performanta si pe asfalt, ele au fost proiectate pentru drumuri foarte dificile.

Daca pilotii vor merge cu accelaratia la podea pe suprafetele de asfalt, acestia vor risca o uzura rapida a pneurilor la revenirea pe macadam, cand aderenta va fi vitala, mai ales avand in vedere solul ud datorat precipitatiilor din ultima perioada.

George Black, tehnicianul echipei Ford, a afirmat ca pilotii trebuie sa-si ia o masura de precautie pe prima proba speciala, care se va repeta si sambata dupa-amiaza. “ Pilotii nu-si pot permite sa distruga pneurile atat de repede, asa ca noi ii vom anunta asupra conditiilor cauciucurilor” a afirmat Black. “ Trebuie sa franeze mai devreme pentru a evita orice risc. In curbele lungi trebuie abordata o traiectorie cat mai dreapta, pentru a nu inclina prea mult masina, solicitand mai mult pneul” a comentat Black.

Sebastien Loeb, care ocupa prima pozitie in clasamentul general, dupa victoriile  din Mexic si Iordania este pregatit de lupta in Turcia: “cu siguranta vom avea pneuri de macadam, iar noi nu am avut multe probleme cu alegere pneurilor pentru macadam si asfalt in Cipru anul trecut. Trebuie doar sa gasim ritmul potrivit la trecerea de pe o suprafata la alta” a afirmat Loeb.

FOTO: rallyofturkey.org