Tactici,ordine si intrigi la Raliul Iordaniei

Una din specialitatile din Iordania este ceaiul de menta, care de obicei este baut dintr-un pahar mic. Aceste pahare de dimensiuni reduse reprezinta marimea corecta de a produce o mica “furtuna”, care reprezinta exact confruntarea din raliul Iordaniei disputat saptamana trecuta.

Sebastien Loeb a fost de parere ca a 56-a victorie a fost pusa in umbra si poate ca are dreptate. “Vorbim prea mult de strategii” a afirmat Loeb. “Stiu ca ele fac parte dintr-un raliu, dar devin deja mult prea importante si nu este corect” adauga francezul.

Dar totusi sunt importante pentru ca oamenii au ales sa fie asa. Tacticile din motorsport nu reprezinta ceva nou, iar in trecut coechipierii au sacrificat nu doar cursa cat si masina pentru binele celorlalti din echipa. Cel mai bun exemplu este probabil pilotul britanic Peter Collins, care i-a predat Ferrari-ul lui Juan Manuel Fangio in Marele Premiu din Italia in 1956, ajutandu-l sa castige titlul de campion mondial.

Acum ca praful s-a asezat, povestea raliului Iordaniei este chiar foarte clara si directa. O data ce Mikko Hirvonen a facut o greseala necaracteristica in ziua a doua, prima dupa raliul Corsicii in 2007, greseala cauzata de o serie de evenimente nefericte care au dus la un sfarsit inevitabil pentru acesta.

Scapat astfel de principalul rival, Sebastien Loeb s-a aflat mereu in pozitia de a controla lucrurile. Pentru a raspunde provocarilor francezului echipa Ford a trebuit sa faca ceva special, ceva evident, pe care cei de la Citroen nu au lasat la voia intamplarii. Chiar de la inceput, in ziua de vineri, Loeb a afirmat ca are nevoie de un avantaj de 30 de secunde pentru a fi increzetor intr-o victorie sambata.

Dar nici macar Loeb nu putea reusi acest lucru. Si la un moment dat, limitarea avariilor lui Ogier pe probele speciale, l-au coborat pe francez de pe pozitia secunda pe locul al treilea. Acest lucru i-a oferit lui Latvala o sarcina mai grea, find nevoit sa curete traseul, iar lui Ogier o clasare fara mari probleme. O dubla Citroen era foarte posibila.

Toate bune si frumoase, pana aici: asta daca sistemul dadea roade. Dar o intarzaiere in transmiterea timpilor intermediari catre Ogier au facut ca acesta sa ramana in spatele lui Loeb si in fata lui Latvala. Nu era exact ceea ce se asteptau cei de la Citroen, iar victoria lui Loeb deja parea nesigura.

Lucrurile au mers din prost in foarte prost sambata dimineata cand Hirvonen a intrat mai devreme in parcul de service, pentru a-si asigura o intrare pe probele speciale intre Ogier si Latvala. Acest lucru ar fi putut asigura lui Latvala avantajul decisiv de care avea nevoie, cei la Citroen fiind nevoiti sa ia masuri drastice astfel incat Sebastien Loeb sa nu iasa primul pe probe, masuri care au insemnat sacrificarea lui Ogier

Nefericitul Ogier a intrat cu 8 minute mai devreme in controlul orar al PS14 , aceasta find prima de sambata, cazand astfel pe locul 8 in clasamentul general.
Sa fi fost oare o manevra de ultim moment la raspunsul celor de la Ford? Posibil. Dar ca fapt real, a existat un grad de premeditare, avand in vedere ca cei de la Ford au facut mutarea cu Hirvonen. Ogier plecand cu 5 minute mai tarziu din parcul de service, avand o problema electrica, a cauzat retrogradarea pilotului francez in spatele lui Latvala, dar planul purta amprenta lui Hirvonen. Asa ca, dupa o sectiune strabatuta regulamentar a urmat planul B.

Nebunie sau decizie de geniu? Raspunul este nici unul, doar o normalitate. Exista oameni inteligenti in fiecare sport cu motor, a caror slujba este sa gaseasca un avantaj din orice situatie posibila. Gasind astfel solutia si observand ca se incadreaza in regulament, inseamna ca totul este corect si punct.

Unele persoane vor afirma, ca nu a fost corect pentru Ogier, care a pilotat impecabil acest raliu, urcand pana pe pozitia secunda si se poate sa aiba dreptate. Ce este in mare masura egal este faptul ca daca inlaturam faima, stralucirea si sesiunea de autografe, fiecare pilot este doar un angajat al companiei, care il plateste sa lucreze in interesul echipei.

Deci simplu, nu a mers pentru Ford, dar au fost aproape. Fara Ogier, care a cazut in clasament, probabil ca Citroen nu ar fi castigat in Iordania. Totusi cei de la Ford se pot multumi ca masinile lor sunt la fel de rapide la joasa altitudine ca si Citroen-ul C4 WRC.

Acest lucru era de asteptat, avand in vedere ca nimic nu s-a schimbat la Ford dupa sezonul trecut. Pilotul care a cauzat ce-a mai mare surpriza a fost Kimi Raikkonen, care a descris raliul din Iordania ca find una dintre cele mai dificile etape pilotate de acesta. Kimi a aratat ca raliul Iordaniei reprezinta o adevarata provocare, acesta pierzand si luptandu-se constant cu aderenta, lucru aratat si in raliul Mexicului. Avand in vedere ca a terminat al doilea raliu pe macadam si a reusit sa adune primele puncte se poate spune ca este o adevarata realizare.

Petter Solberg este cel care a avut parte de un start bun de sezon, ocupand al doilea podium consecutiv, aratandu-se o adevarata forta de temut in raliurile ce vor urma. In mijlocul controverselor, acesta obtine a treia pozitie, trecand aproape neobservat, subtilitatea nefind unul din punctele forte ale norvegianului, dar se pare ca exista un inceput pentru toate.