Weekendul decisiv pentru Sebastien Loeb – preview Raliul Frantei

Raliul Frantei revine in calendarul Campionatului Mondial de Raliuri dupa un an de absenta datorita sistemului de rotatie al etapelor . Anul acesta, capul de afis este tinut de Sebastien Loeb , care, cu o victorie aici ar inregistra cea de-a 60-a victorie in WRC si si-ar adjudeca si cel de-al saptelea titlu mondial . Impresionant nu ? Si are  posibilitatea sa o faca chiar pe strazile unde a crescut .

Dupa 30 de ani de-a lungul carora Raliul Frantei s-a desfasurata in  Corsica , incepand cu 2010 acesta este organizat in zona Alsacia , adica exact unde s-a nascut si a crescut Loeb .  Mai mult, denumirea oficiala a raliului este Raliul Frantei- Alsacia . Odata cu mutarea raliului au disparut si muntii , saritorile imense si portiunile nesfarsite de viraje ,  caracteristici ale Corsicii care fusese catalogat drept Raliul celor 1 000 de viraje .

Dar Alsacia propune un traseu fascinant, amplasat in zona de nord si sud a orasului Strasbourg . Spre deosebire de Corsica, fiecare din cele trei zile a raliului va avea un specific anume ; din acest punct de vedere noul Raliul al Frantei este similar cu cel al Germaniei , care se desfasoara in zona de nord-vest a orasului Trier .

Prima zi contine probe speciale care se vor desfasura in regiunea Vosges, fiind inguste si denivelate dar incredibil de rapide . Ziua a doua se va derula in sudul orasului gazda ( Strasbourg) insa probele speciale sunt organizate la fel ca in Germania pe drumurile dintre viile localnicilor . Duminica echipajele se vor indrepta catre nord pentru o proba (parcursa de doua ori ) intr-o zona militara si una in Hagenau , orasul unde s-a nascut Sebastien Loeb acum 36 de ani !

Inevitabil, acest eveniment fiind unul nou nu-si poate construi istoria peste noapte ca predecesorul sau dar, va aduce un nivel al popularitatii nemaivazut , deoarece acest raliu este amplasat exact in centrul Europei. Strasbourg este la o distanta foarte mica fata de Germania, Elvetia, Austria, Luxembourg si Belgia . Dar, duminica, toti ochii vor fi atintitti pe orasul HAGENAU .

CINE VA CASTIGA ?

Indrazneste cineva sa faca alt pronostic decat Sebastien Loeb ? Probabil ca nu . Statistic vorbind, pilotul Ford Miko Hirvonen a obtinut mereu rezultate bune in cadrul raliurilor noi, dar abilitatile lui Loeb alaturi de al sau Citroen C4 WRC sunt aproape imbatabile pe asfalt si tinand cont de forma extraordinara in care se afla francezul probabil duminica vom asista la o excursie in orasul sau natal . Loeb a facut un raliu tactic in Japonia, runda anterioara a WRC. Nedorind sa-si asume riscuri pentru a castiga, acesta a facut ceea ce trebuia pentru a obtine in Franta un rezultat mult visat !

Lista echipajelor inscrise

Planul orar

Website oficial

credit foto : McKlein