DeltaWing: Proiectul 56 pentru LeMans 2012

Ca in fiecare an invitatia cu numarul 56 de la celebra cursa de 24h de la LeMans apartine proiectelor de inovatie tehnica. La editia cu numarul 80 din acest an garajul 56 va fi ocupat de prototipul DeltaWing. Un design total neconventional pentru o cursa de anduranta, care mai degraba ne aduce aminte de bolizii folositi pe sarea de la Bonneville, un prototip in a carui dezvoltare si constructie a fost implicat si Dan Gurney, celebrul pilot american. De altfel Gurney a mai revolutionat o competitie majora, Indianapolis 500, in anii ’60 atunci cand la convins pe Colin Chapman sa inscrie in concurs monopostul Lotus cu motorul pozitionat in spate, monoposturi care deschisesera o noua era in cursele din Europa la acea perioada. 

Pe plan personal pentru Gurney participarea la LeMans in acest an inseamna revenirea in locul unde, in urma cu 45 de ani, castiga aceasta competitie alaturi de A.J. Foyt la volanul unui Ford GT 40 MkIV.

 

Prototipul DeltaWing a fost ales de catre reprezentantii ACO (Automobile Club de l’Ouest) din trei pretendenti pentru aceasta invitatie. Un protoptip care folosea  hidrogen ca si combustibil si un prototip Courage 100% electric au fost celelalte doua propuneri.

 

DeltaWing este propulsat de un motor conventional de 1.6l turbo care dezvolta 300 cp si este capabil sa duca masina la bariera celor 200 mph (aprox 322 km/h) pe linia dreapta Hunaudieres, care a si fost reasfaltata pentru aceasta editie a Le Mans. Pneurile au fost dezvoltate special pentru acest prototip de catre cei de la Michelin, care au si devenit primii parteneri tehnici ai celor de la Highcroft Racing.

 

Specificatii Tehnice:

 

Masa totala: 475kg

Lungime: 4.65m

Inaltime: 1.03m

Distributia masei: fata 27.5%, spate 72.5%

Capacitate rezervor: 40 L

Cutie de viteze: EMCO